Forestilling, brukes i psykologien om informasjonsbærende mentalt innhold (tanker, kunnskaper, erindringer, fantasier), ofte omtalt som representasjoner. Forestillinger beskrives ofte som billedlige, som en slags indre motstykke til sanseinntrykkene, man ser noe for sitt «indre øye» uten tilsvarende sansestimulering. De kan være verbale, det vil si knyttet til språket, rent begrepsmessige eller skjematiserte og abstrakte.

I tidligere psykologi var man opptatt av individuelle forskjeller i forestillingstyper, ut fra om det for eksempel var visuelle, auditive eller motoriske forestillinger som syntes å prege individet. Mens interessen for forestillinger lå nede i den behavioristisk dominerte epoke i psykologien, blir de i nyere kognitiv psykologi igjen viet stor oppmerksomhet.

Her er man gjerne opptatt av hvilken rolle billedlige, særlig visuelle og romlige, spatiale, forestillinger spiller for hukommelse, problemløsning og kreativitet, sammenlignet med tenkning knyttet til språklige og/eller abstrakte forestillinger.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.