Utvikling i norske husholdningers andelskapital i verdipapirfond (2011-2019)
Utvikling i norske husholdningers andelskapital i verdipapirfond (etter kvartal, 2011-2019)

Fondssparing er en samlebetegnelse for sparing i aksjefond, obligasjonsfond, pengemarkedsfond, kombinasjonsfond og lignende. Ved fondssparing overlater innskyteren midler til et forvaltningsselskap som investerer i en nærmere angitt type verdipapirer. Sparing i fond innebærer mer risiko enn sparing i form av bankinnskudd, men fondssparing gir mulighet for høyere avkastning.

Som regel betaler innskyteren et forvaltningsgebyr for innskudd i fond. Vi kan skille mellom fond som er aktivt forvaltet og passivt forvaltet (også kalt indeksfond). Et aktivt forvaltet fond blir styrt av forvaltere som fortløpende avgjør hvilke verdipapirer fondet skal investere i. Målet for forvalterne er å skape en meravkastning for innskyterne slik at fondet utvikler seg bedre enn en referanseindeks. Et indeksfond består av et representativt utvalg av aksjer eller verdipapirer som skal følge utviklingen i et bestemt marked. Aktivt forvaltede fond har som regel betydelig høyere forvaltningsgebyrer enn indeksfond, siden den aktive forvaltningen innebærer større kostnader.

Andelen av fondssparing har vært lav i Norge i forhold til en del andre vestlige land, men har økt siden slutten av 1980-årene. Figuren viser utviklingen i norske husholdningers andelskapital i verdipapirfond siden 2011.

Forvaltningsselskapenes virksomhet kontrolleres av Finanstilsynet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg