aktiv forvaltning

Artikkelstart

Aktiv forvaltning er en type forvaltning av verdipapirfond hvor forvalteren tar aktive valg når hun bestemmer porteføljens sammensetning. Dette i motsetning til indeksfond, som etterligner markedet som helhet.

Mulighet for å «slå markedet»

I motsetning til indeksfond kan enkelte aktive forvaltere slå indeksen over tid, det vil si få høyere avkastning enn gjennomsnittet av markedet. Men slike fond tar også mer betalt for forvaltningen. Typisk tar aktive fond én til to prosent av verdien i honorar hvert år, mens indeksfond tar 0,1–0,3 prosent.

Nødvendigvis må de samlede investeringene til alle aktive forvaltere matematisk tilsvare indeksen. Og siden kostnadene av aktiv forvaltning er høyere enn for passive indeksfond er det umulig at aktive forvaltere i gjennomsnitt og som gruppe oppnår høyere avkastning enn indeksfondene over tid.

Dette betyr imidlertid ikke at det ikke finnes genuint dyktige aktive forvaltere som kan slå indeksen over tid. Problemet er at det er vanskelig å identifisere de dyktige aktive forvalterne på forhånd. Studier viser at tidligere prestasjoner ikke gir noen god pekepinn på hvor god avkastning en forvalter vil oppnå i fremtiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg