Aktiv forvaltning er en type forvaltning av verdipapirfond hvor forvalteren tar aktive valg når hun bestemmer porteføljens sammensetning. Dette i motsetning til indeksfond, som etterligner markedet som helhet.

I motsetning til indeksfond kan enkelte aktive forvaltere slå indeksen over tid, det vil si få høyere avkastning enn gjennomsnittet av markedet. Men slike fond tar også mer betalt for forvaltningen. Typisk tar aktive fond én til to prosent av verdien i honorar hvert år, mens indeksfond tar 0,1–0,3 prosent.

Nødvendigvis må de samlede investeringene til alle aktive forvaltere matematisk tilsvare indeksen. Og siden kostnadene av aktiv forvaltning er høyere enn for passive indeksfond er det umulig at aktive forvaltere i gjennomsnitt og som gruppe oppnår høyere avkastning indeksfondene over tid.

Dette betyr imidlertid ikke at det ikke finnes genuint dyktige aktive forvaltere som kan slå indeksen over tid. Problemet er at det er vanskelig å identifisere de dyktige aktive forvalterne på forhånd. Studier viser at tidligere prestasjoner ikke gir noen god pekepinn på hvor god avkastning en forvalter vil oppnå i fremtiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.