Et indeksfond er et aksjefond som følger en bestemt børsindeks eller aksjekursindeks. Fondets sammensetning og avkastning er dermed bestemt av den indeksen fondet følger.

Investering i indeksfond kalles gjerne passiv forvaltning. Dette i motsetning til aktiv forvaltning, hvor forvalteren velger de aksjene hun mener vil gi best avkastning.

La oss for eksempel si at et aksjemarked består av aksjer i to selskaper: Eple og Pære. Markedsverdien av Eple er 100 og markedsverdien av Pære er 50. Eple utgjør dermed 2/3 av markedet, og Pære 1/3. Indeksfondet skal da ha 2/3 av fondets verdi investert i Eple, og resten i Pære.

Et aktivt fond vil derimot velge å investere mest i det selskapet som forvalterne av det aktive fondet har mest tro på vil øke i verdi.

Fordelen med indeksfond er at kostnadene vanligvis er lave. For aktiv forvaltning tar fondsforvaltere seg gjerne årlig betalt én til to prosent av verdien på fondet, men for indeksfond er den årlige kostnaden gjerne bare 0,1–0,3 prosent av verdien.

På grunn av de lave kostnadene, viser de fleste studier at gjennomsnittet av alle indeksfond på sikt gir bedre avkastning enn gjennomsnittet av alle aktive fond.

I 2016 var markedsverdien av norske indeksfond rundt hundre milliarder. Dette utgjorde i overkant av 20 prosent av aksjekapitalen plassert i norske fond.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.