Et indeksfond er et aksjefond som følger en bestemt børsindeks eller aksjekursindeks. Fondets sammensetning og avkastning er dermed bestemt av den indeksen fondet følger.

Investering i indeksfond kalles gjerne passiv forvaltning. Dette i motsetning til aktiv forvaltning, hvor forvalteren velger de aksjene hun mener vil gi best avkastning.

Eksempel

La oss for eksempel si at et aksjemarked består av aksjer i to selskaper: Eple og Pære. Markedsverdien av Eple er 100 og markedsverdien av Pære er 50. Eple utgjør dermed 2/3 av markedet, og Pære 1/3. Indeksfondet skal da ha 2/3 av fondets verdi investert i Eple, og resten i Pære.

Et aktivt fond vil derimot velge å investere mest i det selskapet som forvalterne av det aktive fondet har mest tro på vil øke i verdi.

Fordeler ved indeksfond

Fordelen med indeksfond er at kostnadene vanligvis er lave. For aktiv forvaltning tar fondsforvaltere seg gjerne årlig betalt én til to prosent av verdien på fondet, men for indeksfond er den årlige kostnaden gjerne bare 0,1–0,3 prosent av verdien.

På grunn av de lave kostnadene, viser de fleste studier at gjennomsnittet av alle indeksfond på sikt gir bedre avkastning enn gjennomsnittet av alle aktive fond.

Markedsverdi

I 2016 var markedsverdien av norske indeksfond rundt hundre milliarder. Dette utgjorde i overkant av 20 prosent av aksjekapitalen plassert i norske fond.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg