Flagge på halv stang

Ved flagging på halv stang skal flagget først heises til topps og så fires så langt ned at flaggets overkant havner på en høyde 1/3 av stangens høyde, målt fra toppen.

Flagge på halv stang
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Å flagge på halv stang er et symbol for sorg og brukes i forbindelse med dødsfall, bisettelser, begravelser eller andre sorgmarkeringer.

Når det flagges på halv stang, skal flagget først heises helt til topps, for så å fires ned til én tredjedel av stangen. Flaggets overkant skal altså være på et nivå en tredjedel av flaggstangens lengde nedenfor stangens topp.

Ved flagging i forbindelse med bisettelser eller begravelser heises flagget til topps og fires på halv stang om morgenen på begravelsesdagen. Det heises til topps når seremonien er avsluttet.

Dersom man flagger på halv stang over flere dager, for eksempel etter dødsfall, skal flagget alltid heises helt til topps før det tas ned.

Historikk

Skikken å flagge på halv stang oppsto til sjøs i seilskipstiden. På fartøy som lå for anker og skulle vise sorg ble riggen gjort bevisst uryddig. Tauverk fikk henge slapt, rærne ble ikke riktig rettet og flaggene ble heist skjødesløst. Dette skulle uttrykke at mannskapet var nedtrykt overfor døden. Med tiden ble skikken forenklet til bare å heise flagget halvveis til toppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg