fjellsikring

Artikkelstart

Fjellsikring, arbeidet for trygg ferdsel i fjellet. Initiativet til organisert fjellsikring ble tatt i 1920 av Norges Røde Kors, etter forslag fra major Finn Qvale. I større omfang ble den først etablert etter 1945. Norges Røde Kors Hjelpekorps (NRKH), Den Norske Turistforening, Norsk Folkehjelp Sanitet, Norsk Radio Relæ Liga o.a. samarbeider med en rekke offentlige organer.

Det forebyggende arbeid omfatter kvisting av fjell-løypene (Den Norske Turistforening og lokale turistforeninger, samt enkelte hjelpekorps), værvarsler og snøskredvarsler (Meteorologisk institutt), samt opplysnings- og propagandavirksomhet for riktig utstyr og fornuftig oppførsel (Norges Røde Kors Hjelpekorps, turistforeningene m.m.), herunder distribuering av opplysningsfilmer og brosjyrer med fjellvettreglene.

Lete- og redningsaksjoner ledes og samordnes av den offentlige redningstjenesten gjennom to hovedredningssentraler og de underlagte lokale redningssentraler. Hjelpekorpsene er beredt til på kort varsel å rykke ut, og er utstyrt med moderne hjelpemidler. I påsken oppretter Norges Røde Kors Hjelpekorps en egen informasjonssentral på Gol, og hjelpekorps sammen med andre enheter er plassert i områder som erfaringsmessig er utsatt for ulykker.

De 9 fjellvettregler

1 Legg ikke ut på langtur uten tilstrekkelig trening
2 Meld fra hvor du går
3 Vis respekt for været og værvarslingene
4 Lytt til erfarne fjellfolk
5 Vær rustet mot uvær selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk, spade og det utstyr fjellet krever
6 Husk kart og kompass
7 Gå ikke alene
8 Vend i tide, det er ingen skam å snu
9 Spar på kreftene, og grav deg inn i snøen om nødvendig

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg