Fiore sicano er en myk til halvfast ost av rå kumelk som tilvirkes i Sicanifjellene på vestsiden av Sicilia. Fiore sicano er en gårdsost og ystes i henhold til gammel tradisjon. Ystekar og redskap for øvrig er av tre.

Osten ystes én gang per dag, der morgen- og kveldsmelken blandes. Løypen som brukes for å koagulere melkeproteinene, varierer mellom lamme- og kjeløype.

Osten formes til hjul på 1,5 til 1,8 kilo, tørrsaltes og modnes fra to måneder til over et år. Den utvikler naturlig skorpe med innslag av lokal muggsopp av typen Penicillium. Det hevdes at osten er best etter fire til seks måneders modning.

Siden 2010 har flere produsenter startet alternativ ysting av fiore sicano, der det anvendes moderne ystemetoder. Det gir en ost med mer nøytral smak enn originalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg