Filarier, en familie av trådformede parasittiske rundormer i familien Filariidae.

Tynne, til dels meget lange rundormer, som forekommer i tropiske og subtropiske strøk og opptrer som snyltere hos mennesker og enkelte andre pattedyr. De er årsak til noen av de verste sykdommer forårsaket av rundormer, som elefantsyke, loiasis  og elveblindhet.

Sykdommene sammenfattes under betegnelsen filariasis (se også ormesykdommer og dracunculiasis).

Elefantsyke hos mennesker forårsakes av rundormen Wuchereria bancrofti. De voksne ormene, som er ca. 10 cm lange og trådtynne,  lever i kroppens lymfesystem. Ved store infeksjoner blokkeres lymfekarene slik at vevene svulmer opp. Det kan være armer, bein, kjønnsorganer eller brystene. Huden blir tørr og fortykket, som elefanthud.

Hunnene føder små larver, såkalte mikrofilarier, i blodet eller lymfesystemet. De sirkulerer i kroppen og den videre utvikling gjennomføres når de suges opp av mygg, vanligvis om natten. I myggen utvikles filariene til et tredje stadium, som etter hvert migrerer til myggens stikkesnabel.  De overføres til mennesker neste gang myggen suger blod. Sykdommen opptrer i varme og fuktige regioner, som f. eks. kyststrøk i Afrika, Asia og sør-Amerika.

Brugia malayi er en annen art av rundormer som kan forårsake elefantsyke.

Sykdommen loiasis forårsakes av en rundorm med navn, Loa loa. Den er ca. 50 mm lang og under 0,5 mm bred. Ormen har ikke permanent tilholdssted i kroppen, men migrer til forskjellige deler. Under huden, og i øynene, kan den føre til oppsvulming av store byller. Hos denne arten utvikles også mirkofilarier, som lever i blodet. Den videre utvikling er avhengig av at mikrofilariene tas opp av et blodsugende insekt, i dette tilfelle en klegg. Sykdommen er vanlig i Afrika og man regner med at 13 millioner mennesker er infisert.

Elveblindhet forårsakes av rundormen Onchocerca volvulus. Den voksne ormen kan bli 50 cm lang, men det er infeksjon av mikrofilarier som forårsaker skade. Ansamling av døde mikrofilarier i øynene fører til blindhet. Sykdommen overføres av blodsugende knott, som utvikles i elver. Derav navnet elveblindhet. Man regner med at titalls tusen mennesker dør hvert år, og at kanskje 40 millioner er infisert.

Den samme arten rundorm, Onchocerca volvulus, kan også føre til elefantsyke, en variant av lymfødem, som er beskrevet tidligere i artikkelen.

Les mer om ormesykdommer i Store norske leksikon.

  • Hågvar, E. B. 2010. Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Pechenik, J. A. 2010. Biology of the invertebrates. 6th Edition. 606 sider. MacGraw-Hill, Internatioanl Edition.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.