fagfellevurdering

Artikkelstart

Fagfellevurdering er kvalitetssikring av forskningsbidrag (fagartikler, bøker) ved at eksperter (typisk 2–4) innenfor faget kritisk vurderer bidraget før publikasjon.

Faktaboks

Etymologi
etter engelsk peer review

Slike vurderinger gis gjerne anonymt, og gjennomføres ut fra bestemte kvalitetskriterier, for eksempel:

  • Tilfører dette bidraget noe nytt til forskningsfeltet?
  • Har konklusjonene dekning i dataene som rapporteres?
  • Har forfatteren(e) på en god måte forankret sin problemstilling i publisert litteratur på området?

Forskning er en kontinuerlig prosess der forskere verden rundt bidrar. Kommunikasjon forskere mellom er derfor avgjørende. Slik kommunikasjon skjer i stor grad gjennom vitenskapelige tidsskrifter og bøker med fagfellevurdering. Fagfellevurdering sikrer at kunnskapen faget til enhver tid baseres på er kvalitetssikret. Eksperter vurderer som regel artikler uten vederlag. Sammendrag fra fagfellevurderte artikler samles i søkbare databaser.

Anonymitet

I mange fagfelt (eksempelvis psykologi) vil fagfeller som vurderer (eksperter innen feltet) være anonyme i vurderingsprosessen, men noen ganger vil identitet fremkomme etter at artikkelen er akseptert for publikasjon.

Forfatter(e) av et bidrag som vurderes vil noen ganger være anonyme, men ofte fremstår forfatter(e) med fullt navn og institusjonstilhørighet.

Feilkilder i fagfellevurdering

Fagfellevurdering er selvsagt ingen feilfri prosess. Noen ganger kan misforståelser, kunnskapshull, særegne oppfatninger, med mer, gi feilaktige vurderinger (både i positiv og negativ retning).

Det er derfor viktig at fagfellevurdering gjennomføres av flere eksperter, og at deres vurderinger (som er skriftlige og ofte kan være ganske omfattende) samlet vurderes av tidsskriftets redaktør. I noen tidsskrifter har også forfatter(e) mulighet til å kommentere fagfellenes vurderinger løpende i vurderingsprosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg