En fagarbeider innen sjømatproduksjon er en fagutdannet yrkesutøver som lager ferdige sjømatprodukter, også fisk. Fagarbeideren følger gjerne hele prosessen fra råvaren kommer inn, til produktet kan sendes ut til salg.

Arbeidsoppgaver

Fagarbeider innen sjømatproduksjon i arbeid
/NHO Reiseliv.

Avhengig av arbeidssted arbeider en fagarbeider i sjømatproduksjon med mottak, sortering og kontroll av sjømat som skalldyr, skjell og fisk , men også rensing, filetering og fremstilling av sjømatprodukter som for eksempel røkt fisk, fiskepinner, hermetisert sjømat og sushi-ingredisenser.

I tillegg jobber de med:

  • frysing og kjøling
  • hygiene og renhold
  • kvalitetskontroll
  • pakking og merking
  • oppfølging av lærlinger

Arbeidssteder

Typiske arbeidssteder for fagarbeidere innen sjømatproduksjon er fiskemottak, foredlingsanlegg, sjømatfabrikker, røkerier, sjømatgrossister og spesialbutikker.

Utdanning

Opplæringen skjer vanligvis ved at man går to år i videregående skole og to år som lærling i bedrift.

Læretiden avsluttes med en fagprøve.

Med fem års relevant erfaring som ufaglært sjømatarbeider er det er også mulig å ta fagbrev som praksiskandidat. Først avlegges en teoretisk prøve, deretter fagprøven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg