fôrhøster

Fôrhøster i arbeid. Den kobles lettvint til og fra traktoren, og blir stående igjen på jordet når vognen kjøres til tømming. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Fôrhøster, maskin som i én arbeidsgang høster (løskutter) og lesser engvekster og andre overjords fôrplanter, og lignende. Ofte knuser eller hakker den også materialet.

Faktaboks

Også kjent som
slaghøster

Gresset kuttes av flate slagjern som er opphengt på en roterende aksling drevet av traktorens kraftuttak. Samtidig vil det lufttrykket som de roterende slagjernene skaper, blåse gresset gjennom en styrbar trakt opp i tilhengeren. Dersom gresset skal gå til ensilering, vil fôrhøsteren ha påmontert utstyr for innblanding av syre eller andre ensileringsmidler. En videreutvikling av den tradisjonelle slaghøsteren er eksaktkutteren, som gir en (innstillbar) kuttlengde på gresset og et fôr som er lettere å håndtere.

Overgang til pressing og pakking av rundballer som dominerende metode for fôrkonservering i Norge har i senere år ført til en markant nedgang i bruken av fôrhøstere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg