Euphorbium danner brungule harpiksaktige korn og stykker med meget skarp brennende smak. Smaken skyldes terpenoidet resiniferatoksin som er en kjemisk analog til capsaicin med samme virkemåte, men med mye større effekt og kan være helseskadelig.
Resiniferatoksin binder seg til og aktiverer en type ionekanaler (transient reseptor potensial vanilloid 1, TRPV1), kationkanaler for natrium (Na+) og kalsium (Ca2+) i sensoriske nevroner. TRPV1 responderer også på varme (mer enn 43oC), samt protoner (H+) dannet i fra syrer utenfor cellene ved betennelse, er en nociseptor (latin nocere – skade, smertereseptor) som bidrar til den brennende følelsen. Signalveien fra TRPV1 fortsetter via endring i membranpotensial, kalsium-kalmodulin, G-proteinkoblete reseptorer og proteinkinaser.
Hovedmengden av euphorbium består av en harpiks (ca. 40 %), av triterpenalkoholer (ca. 20 %), euforbon, og av forbinsyre, en spiro laktonsyre blant annet undersøkt av Arnold Nordal.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.