Euphorbium er inntørket melkesaft (lateks) av Euphorbia resinifera, en art i vortemelkfamilien som er viltvoksende i Marokko. Vortemelkfamilien har mange lateksplanter, altså planter som skiller ut en melkeaktig lateks ved skader på plantevevet.

Faktaboks

Uttale
euphˈorbium
Også kjent som
euforbium

Egenskaper

Euphorbium danner brungule harpiksaktige korn og stykker med meget skarp brennende smak. Smaken skyldes terpenoidet resiniferatoksin som er en kjemisk analog til capsaicin med samme virkemåte, men med mye større effekt og kan være helseskadelig.

Resiniferatoksin binder seg til og aktiverer en type ionekanaler kalt TRPV1 (Transient Reseptor Potensial Vanilloid 1) som er kationkanaler for natrium (Na+) og kalsium (Ca2+) i sensoriske nevroner. TRPV1 responderer også på varme (mer enn 43oC), samt protoner (H+) dannet fra syrer utenfor cellene ved betennelse, og er en nociseptor (smertereseptor) som bidrar til den brennende følelsen. Signalveien fra TRPV1 fortsetter via endring i membranpotensial, kalsium-kalmodulin, G-proteinkoblete reseptorer og proteinkinaser.

Hovedmengden av euphorbium består av en harpiks (cirka 40 prosent) av triterpenalkoholer (cirka 20 prosent), euforbon, og av forbinsyre, en spiro laktonsyre blant annet undersøkt av Arnold Nordal.

Bruk

Euphorbium ble tidligere brukt i veterinærmedisinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg