Tilbud er den mengden av et gode som blir frembudt for salg.

I økonomisk teori behandles tilbud som summen av tilbudet fra de enkelte bedriftene. Selve markedsstrukturen beskriver hvordan tilbyderne opptrer. For eksempel avhenger tilbudet av om det hersker monopol eller konkurranse, og hvilken form konkurransen har.

Under ulike markedsformer

Under fri konkurranse er tilbudet avhengig av en markedspris, som den enkelte produsent må oppfatte som en gitt størrelse. Tilbudet beskrives da ved en tilbudskurve, som for hver pris angir hvor stort det tilbudte kvantumet vil bli.

Når prisen er gitt, vil det tilbudte kvantumet i mange tilfeller kunne utledes av bedriftens kostnader. Vanligvis medfører det at tilbudt kvantum vil være større jo høyere produktprisen er. Det illustreres av en stigende tilbudskurve.

Ved andre markedsformer er det vanligvis ikke mulig å angi tilbud ved en enkel kurve. For produksjonsfaktorer, særlig arbeid, må man bygge analysen av tilbud på subjektive momenter av samme art som ligger til grunn for etterspørselsteorien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg