Hermann Heinrich Gossen

Faktaboks

Hermann Heinrich Gossen
født:
1810
død:
1858

Hermann Heinrich Gossen, tysk sosialøkonom som ytte viktige bidrag til grenseverdilæren. Utdannet som jurist og ansatt i en underordnet stilling i staten, som han forlot for fire år for å skrive Entwicklung der Gesetze des menschlichen Verkehrs und der daraus fliessenden Regeln für menschliches Handeln (1854). Han utviklet der Gossens tre lover:

1) Nytten ved å konsumere ytterligere en enhet av en vare (grensenytten) er desto mindre jo flere enheter individet allerede har konsumert.

2) Den rasjonelle konsument vil fordele utgiftene slik at den siste krone gir det samme nyttetilskudd uansett hvilket gode den brukes til innkjøp av.

3) Det rasjonelle individ vil tilpasse sin arbeidsinnsats slik at arbeidsofferet for å erverve den siste enhet av en vare, er lik nytten av denne vareenhet.

Gossens arbeid ble lite påaktet inntil den britiske sosialøkonom W. Stanley Jevons oppdaget det og fant at Gossen i stor utstrekning allerede hadde formulert de lover som Jevons la frem i sin Theory of Political Economy (1871). I forordet til annen utgave (1879) gjorde Jevons oppmerksom på Gossens avhandling. Siden inntar Gossens lover, som også var uttrykt matematisk, en sentral plass i økonomisk teori.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg