Hermann Heinrich Gossen

Faktaboks

Hermann Heinrich Gossen
Født
1810
Død
1858

Artikkelstart

Hermann Heinrich Gossen var en tysk samfunnsøkonom som ga viktige bidrag til grenseverdilæren.

Gossens tre lover

Gossen var utdannet som jurist og ansatt i en underordnet stilling i staten, som han forlot for fire år for å skrive Entwicklung der Gesetze des menschlichen Verkehrs und der daraus fliessenden Regeln für menschliches Handeln (1854). Han utviklet der Gossens tre lover:

  1. Nytten ved å konsumere ytterligere en enhet av en vare (grensenytten) er desto mindre jo flere enheter individet allerede har konsumert.
  2. Den rasjonelle konsument vil fordele utgiftene slik at den siste krone gir det samme nyttetilskudd uansett hvilket gode den brukes til innkjøp av.
  3. Det rasjonelle individ vil tilpasse sin arbeidsinnsats slik at arbeidsofferet for å erverve den siste enhet av en vare, er lik nytten av denne vareenheten.

Mottakelse og betydning

Gossens arbeid ble lite påaktet inntil den britiske samfunnsøkonomen William Stanley Jevons oppdaget det og fant at Gossen i stor utstrekning allerede hadde formulert de lover som Jevons la frem i sin Theory of Political Economy (1871). I forordet til andre utgave (1879) gjorde Jevons oppmerksom på Gossens avhandling. Siden inntok Gossens lover, som også var uttrykt matematisk, en sentral plass i økonomisk teori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg