epleskurv

Epleskurv Venturia inaequalis.
epleskurv
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Av .

Artikkelstart

Epleskurv, sykdom på eple forårsaket av sekksporesoppen Venturia inaequalis. Det er den viktigste soppsykdommen på eple i verdenssammenheng. Den finnes i alle land der det blir dyrket eple, men gjør mest skade i områder nær kysten med fuktig og kjølig vær om våren og sommeren.

Symptomer på sykdommen viser seg på over- og undersiden av bladene som først olivengrønne, senere gråsvarte flekker. Kraftige infeksjoner fører til at bladene faller av for tidlig. På fruktene blir det mørke, skarpt avgrensede runde flekker, som kan flyte sammen. Tidlig angrep kan føre til misdannet frukt, og kartfall. Angrep på grenene (grenskurv) fører til mørke, oppsprukne sår i barken.

Spredning

Soppen kan overvintre som mycel i knopper og i grensår, men viktigst er bladene som faller på bakken om høsten. Soppen utvikler sporehus i bladene frem til neste vår, og ved knoppsprett er sporene modne, og de vil i regnvær bli kastet ut av fruktlegemene. Med luftstrømmer kan sporene bli ført opp på de nye bladene som utvikles, og infisere disse. Det skal lite regn til for å få sporekasting, helt ned til 0,1 mm. Dugg kan også utløse sporekasting.

Viktigste tiden for sporespredning er som regel mellom stadiet «tett klynge» og en til to uker etter «kronbladfall». I tillegg til fuktighet er sporekastingen avhengig av lys og temperatur. Mest sporer blir kastet om dagen, og i økende mengde ved stigende temperatur. Bladene må være fuktige over en viss tid for at sporene skal kunne spire og infisere bladet. Ved 16–21 °C kan infeksjon skje etter 6 timer, ved 2 °C kan det ta 30–40 timer.

Bekjempelse

Ved hjelp av en elektronisk «skurv-varsler» plassert i frukthagen, som registrerer temperatur og bladfuktighet, og bearbeider disse registreringene i en datamaskin, kan en fruktdyrker få beskjed om når vilkårene for skurvinfeksjon er til stede. Sammenholdt med foregående års skurvangrep i frukthagen kan han vurdere om det er nødvendig med kjemisk bekjempelse, og om det er behov for sprøyting med et kurativt eller forebyggende soppmiddel.

Det er stor forskjell på mottagelighet for epleskurv hos de ulike eplesortene. «Vista Bella» og «Julyred» er svært mottagelige. «Lobo», «Åkerø», «Gravensten» og «Summerred» er også utsatte sorter. Skurv er sjelden på «Discovery», «Aroma» og «Ingrid Marie».

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Sekksporesopper Ascomycota
Underrekke Ekte sekksporesopper Pezizomycotina
Klasse Dothideomycetes
Orden Pleosporales
Familie Venturiaceae
Slekt Venturia
Art Epleskurv V. inaequalis

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg