Enslig mindreårig, betegnelse på asylsøker, flyktning eller person under 18 år som har fått opphold på humanitært grunnlag i Norge, og som er alene i landet uten foreldre eller andre med foreldreansvar. I 2012 var det 960 asylsøkere som kom til Norge som opplyste at de var enslig mindreårige. Av disse var 85 % gutter og om lag halvparten fra Afghanistan.

Etter barnekonvensjonen art. 3 nr. 1 og etter utlendingslovens § 28 fjerde ledd skal barnets beste tillegges stor vekt. Enslige mindreårige asylsøkere som har ankommet Norge uten nære omsorgspersoner i riket, vil kun bli returnert til hjemlandet dersom de har nære omsorgspersoner der. Etter en praksisendring sommeren 2011 vil det som hovedregel kun være foreldrene. Kun unntaksvis kan andre personer anerkjennes som omsorgsperson for vedkommende.

Etter utlendingslovens kap. 11A skal Fylkesmannen oppnevne en representant som skal ivareta de rettslige interessene til den enslige mindreårige asylsøkeren. Representanten skal blant annet være tilstede og bistå den mindreårige i samtaler vedrørende asylsaken, hjelpe vedkommende i oppsporing av foreldre eller andre omsorgspersoner og ha kontakt med vedkommendes advokat. Oppdraget opphører som hovedregel når den mindreårige fyller 18 år eller innvilges midlertidig oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.