Enkel tekst er et begrep som brukes for å betegne litteratur der språket er lesbart og utformingen er leselig. Begrepet "enkel tekst" ligger tett opptil begrepene "lettlest" og "klartekst". "Klartekst" blir særlig brukt om å gjøret språket i offentlig kommunikasjon lett å lese. Enkel tekst gjør det overkommelig å lese for folk som er uvante lesere eller har et annet morsmål. De vil ofte passe for folk med dysleksi eller konsentrasjonsvansker.

En enkel tekst har setninger med enkel struktur, gjerne med muntlig syntaks. Den har ikke mange lange, sammensatte ord. Samtidig må teksten være visuelt lett tilgjengelig. Det vil si at skriften ikke er for liten eller uleselig, det er mange avsnitt eller kapitler, god linjeavstand, taggete høyremarg eller innrykk i venstremargen. Bøker med enkel tekst er vanligvis korte.

På nettet og i bibliotekene kan man søke etter hvilke norske bøker som har enkel tekst. Bøker med enkelt tekst må ikke forveksles med bøker med enkelt innhold, som passer for folk med kognitive vansker som demens, afasi eller utviklingshemming.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg