elektronskred

Elektroner som akselereres fra en katode til en anode får stadig økende kinetisk energi. Ved kollisjon med atomer mellom katoden og anoden vil elektronet kunne slå løs ytterligere elektroner, som i sin tur slår løs enda flere elektroner fra andre atomer. Resultatet er et skred av elektroner.
Illustrasjon av elektronskred
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Et elektronskred består av en mengde elektroner som frigjøres ved at partikler med elektrisk ladning akselereres kraftig gjennom et dielektrikum. Akselerasjonen finner sted via et sterkt påtrykt elektrisk felt.

Faktaboks

Også kjent som

elektronlavine

Fysisk beskrivelse

Et elektronskred illustreres i figuren hvor et elektron som er frigjort fra katoden vil akselerere kraftig i det elektriske feltet. Før det støter mot et nytt atom, vil det ha fått tilstrekkelig energi til å slå løs ett eller flere nye elektroner, som så igjen akselereres på samme måte (se figur).

Forekomst

Elektronskred kan dannes ved gnistoverslag i gasser (se lyn) og ved elektrisk gjennomslag i faste stoffer. Det følges av lysutsendelse og sterk lokal oppvarming som forårsaker lydbølger.

I detektorer for ioniserende stråling, for eksempel geigerteller og gnistkammer, påvises ladede partikler ved at de, når de går gjennom detektoren, frigjør elektroner som starter et elektronskred. Strømmen som skredet fører med seg, gir en målbar elektrisk puls.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg