Elektrisitetsverk, elverk, foretak innen elektrisitetsforsyningen med et virksomhetsområde som omfatter produksjon, eventuelt kjøp, og distribusjon av elektrisk energi for salg i et regulert kraftmarked. Hvis virksomheten omfatter både produksjon og distribusjon av elektrisk energi, blir de karakterisert som et vertikalintegrert selskap. Hvis elverket distribuerer flere former for energi, for eksempel fjernvarme og gass, omtales de gjerne som energiverk eller e-verk.

Elverkenes virksomhet er hjemlet i en områdekonsesjon som gir foretaket en rett til å distribuere elektrisk energi til sluttbrukere innen et nærmere angitt geografisk område. Elverkene har i praksis monopol på denne oppgaven. Mens forbrukerne fritt kan velge hvilket selskap de vil kjøpe elektrisk energi fra, utgjør elverkets distribusjonsnett et naturlig monopol som vanskelig kan konkurranseutsettes. Elverkene er derfor gjenstand for offentlig regulering som sikrer at foretaket ikke misbruker denne monopolmakten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg