Dravle er melkeprodukter som har en noe forskjellig betydning i ulike norske bygder.

Dravle kan være et produkt fremstilt ved oppvarming av melk under tilsetning av surmelk eller enzymet løpe, slik at ostestoffet skilles ut i hvite klumper. Denne typen dravle spises gjerne sammen med mysen. Andre navn på et lignende produkt er for eksempel gomme og søst.

Dravle kan også være en rett basert på myseprotein spesifikt. Denne retten oppstår ved ysting av ost, der man først feller ut melkeproteinet kasein fra melka, for å lage ulike typer hvit ost. Mysen som blir igjen når kaseinet fjernes, kokes deretter videre for å bli til brunost/mysost. I denne kokeprosessen felles myseproteiner ut, og disse proteinene kan øses opp og spises som pålegg eller dessert. Denne varianten av dravle består i hovedsak av melkeproteinet albumin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.