Doughnut, eller smultring som det heter på norsk, er rett og slett en deig som er bakt i smult. Den ble opprinnelig brakt til Amerika med de nederlandske innvandrerne tidlig på 1600-tallet.

I dag får man kjøpt smultringer i nesten alle storkiosker rundt omkring i USA, og kjedene Krispy Kreme og Dunkin Donuts har bygget hele sitt forettningskonsept rundt ferske smultringer av alle slag, med fyll, uten fyll, med glasur, uten glasur, med alle slags typer strøssel og med sesong-riktige fyll, dekorasjoner og smakstillsetninger.

I tillegg har smultringene blitt brukt som hamburger-brød i noen av inkarnasjonene av gourmet-hamburger-trenden som Daniel Boulud startet med sin foie gras-burger i 2001.

Normalt lages smultringer av en gjærdeig som får heve to ganger. Første gangen etter den er blandet og andre gang etter at den er formet. Doughnutholes er smultringhullene som er trykket ut av midten på gjærsmultringen.

I tillegg har man såkalte cake-doughnuts, som rett og slett er formkakedeiger som er formet til smultringer. Den siste formen som er vanlig å finne i smultringbutikkene er såkalte crullers som er laget av vannbakkelsdeig. Disse er lette å kjenne igjen siden de er trykket ut av sprøyteposer med stjernetupper som gjør at overflaten ikke er glatt. 

Det aller siste nyskapningen i doughnut-verden er bakte smultringer. De kan minne litt om muffins og er laget av en svært smør-rik deig.

Smultringene fylles med vanlige kakefyll som eplemos og andre syltetøy, kremer som er tilsatt sjokolade, vanilje, karamell eller bær, og alle andre ting man kan forestille seg, som f.eks. paifyll eller ostekakefyll.

De dekoreres deretter med melis og andre typer strøssel som kanel og sukker, sjokolade, kokos og nøtter. De kan også glaseres i en melis-glasur, denne kan tilsettes farge og smak som f.eks. kakao eller jordbær.

I visse tilfeller utformes også smultringene i forhold til sesongen, f.eks. hjerter til alle hjerters dag, gresskar til allhelgensaften eller amerikanske fotballer til Superbowl.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.