Donut
Donuts

Donuts med ulike typer dekor.

Donut er et bakverk som ligner på norsk smultring, og som er laget av søt deig som blir formet til ringer og bakt i smult. Den ble opprinnelig brakt til Amerika med de nederlandske innvandrerne tidlig på 1600-tallet.

Faktaboks

Uttale
dˈounʌt
Etymologi
engelsk, egentlig ‘deig-nøtt’
Også kjent som
doughnut, smultring

I dag får man kjøpt donuts i nesten alle storkiosker i USA, og kjeder som Krispy Kreme og Dunkin Donuts selger dem med en rekke ulike typer fyll og glasur.

Typer

Normalt lages donuts av en gjærdeig som får heve to ganger. Første gangen etter den er blandet og andre gang etter at den er formet.

I tillegg har man såkalte cake-donuts, som er formkakedeiger som er formet på samme måte som vanlige smultringer. En tredje form er såkalte crullers, som er laget av vannbakkelsdeig. Disse er lette å kjenne igjen siden de er trykket ut av sprøyteposer med stjernetupper som gjør at overflaten ikke er glatt.

Fyll og dekor

Donuts kan fylles med vanlige kakefyll som eplemos og andre syltetøy, kremer som er tilsatt sjokolade, vanilje, karamell eller bær, og alle andre ting man kan forestille seg, som for eksempel paifyll eller ostekakefyll.

De dekoreres deretter med melis og andre typer strøssel som kanel og sukker, sjokolade, kokos og nøtter. De kan også glaseres med melis-glasur, eventuelt tilsatt farge og smak som for eksempel kakao eller jordbær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg