Diskrimineringsombudsloven er en norsk lov som gir regler for organiseringen av og virksomheten til Likestillings- og diskrimineringsombudet og Diskrimineringsnemda.

Faktaboks

Fullt navn
lov om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Diskrimineringsnemnda
Kortnavn
diskrimineringsombudsloven
Forkortelse
diskrol
Trådt i kraft
01.01.2018
Lovdata-ID
NL/lov/2017-06-16-50

Loven fastsetter at Likestillings- og diskrimineringsombudet blant annet skal jobbe for likestilling og hindre diskriminering på alle samfunnsområder, fremme likebehandling i arbeidslivet, gi veiledning og føre tilsyn.

Diskrimineringsnemnda er et uavhengig forvaltningsorgan ledet av jurister med dommererfaring og skal håndheve en rekke bestemmelser om likestilling og diskriminering. Nemda behandler de sakene som bringes inn for den i én instans, og har myndighet til å fastsette sanksjoner som oppreisning og erstatning i enkelte saker.

Loven erstattet diskrimineringsombudsloven fra 2005. Bakgrunnen for loven var et ønske om et styrket diskrimineringsvern, i tillegg til å forhindre rolleblanding mellom diskrimineringsombudet som pådriver og diskrimineringsnemda som håndhever. Det ble sett på som uheldig dersom håndheveren også ble regnet som pådriver, og man var redd for at dette kunne svekke tilliten til ombudet. Samtidig var saksbehandlingstiden i det tidligere håndhevingsapparatet veldig lang, slik at en endring i loven skulle effektivisere gjennomføringen av diskrimineringsregelverket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg