Målet i Ryfylke er et vestnorsk a-mål: infinitiv og ubestemt form entall av svake hunkjønnsord ender på -a (å visa, ei visa).

I det meste av Ryfylke ender sterke og svake hunkjønnsord i bestemt form på -å (solå, viså), men Nord-Ryfylke har her endinga -o (solo, viso). Endinga -o finnes også på nordlige deler av Haugalandet. På Utsira og på deler av Karmøy kan man høre former med e-ending i bestemt form av de sterke hunkjønnsorda: kjeringje (kjerringa), tråppe (trappa), øyne (øya). Endinga i bestemt form flertall av intetkjønnsorda har som regel samme ending som  bestemt form hunkjønn entall, og det heter da adle huså/huso, adle dyrå/dyro og så videre.

Indre deler av av Ryfylke har beholdt -r-en både i presens av svake verb (kastar, kjøper) og i ubestemt form flertall av substantiv (kastar, hestar, bygder). Ytre og sørlige Ryfylke har r-bortfall i presens av de svake verba, men beholder r-en i substantiva. Det heter her mange hestar og bilar, men eg kjøpe og eg kasta. Midt gjennom Ryfylke (over Karmøy, nord for Bokn og kirkebygda i Nedstrand og Jelsa, sør for Erfjord) går grensa mellom nordlig p, t, k og sørlig b, d, g i ord som gap, mat, tak. Nord-Karmøy har former som bok – bokjå, Sør-Karmøy bog – bogjå.

Ryfylke har mange av de vestnorske særtrekkene i konsonantsystemet. det gjelder for eksempel overgangen rn til dn i ord som jædna (gjerne), kåd'n (korn), håd'n (horn) og så videre. Når vokalen -a står inne i slike ord, bli denne vokalen lang: eit ba:d'n (barn), eit ga:d'n (garn).

Lang l (ll) blir til dl i Ryfylke: bolle blir til bodle, kalla blir til kadla,  fjell blir fjed'l, alle blir adle, smell blir til smed'l. Andre eksempel: rulla blir rodla, troll blir tråd'l, trylla blir trådla, ull blir til ud'l, mellom blir i mydlå, gamal blir gamadle og så videre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.