Det ondes problem er i kristendommen spørsmålet om hvordan det onde i verden kan forenes med troen på en god og allmektig gud. Teodicé er betegnelsen for religionsfilosofiske og teologiske forsøk på å løse dette problemet.

Det er vanlig å skille mellom det fysiske onde, som for eksempel sykdom, ulykker og naturkatastrofer, og det moralske onde, det vil si smerte og lidelse som mennesker påfører hverandre. Det siste kan knyttes til at mennesket har frihet, fri vilje. En sentral kristen tanke er at mennesket er skapt i Guds bilde (Første Mosebok kapittel 1, vers 26 og videre). Dette innebærer at Gud har begrenset sin makt ved å gi mennesket frihet og ansvar.

Kristendommen tilbyr ingen løsning på det ondes problem. Guds forhold til det onde forblir et mysterium. I nyere kristen teologi blir det lagt vekt på at Gud er nærværende også i lidelsen og går inn i kampen for det gode mot det onde. Slik demonstrerer Gud sin kjærlighet til menneskene og skaperverket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Christian Aronsen

Hei, konklusjonen om at Kristendommen ikke tilbyr noe løsning på det ondes problem er feil. Jeg kan sende et forslag til endring, hvis det er ønsket. Det er en merkbar faktafeil som jeg tenkte var lurt å gi dere en liten heads up på.

skrev Hallgeir Elstad

Hei igjen,
jeg vil nok ikke betrakte det som en faktafeil å seie at kristendommen ikkje løyser det ondes problem. Men du må gjerne komme med et forslag til alternativ formulering.

Mvh
Hallgeir Elstad

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg