demodulasjon

Demodulasjon, innen telekommunikasjon det å gjenvinne den informasjon som ble preget inn på bærebølgen under modulasjonsprosessen, den omvendte prosess av modulasjon.

Faktaboks

Uttale
demodulasjˈon
Etymologi
av de- og latin ‘rytmisk bevegelse’

Modulasjons- og demodulasjonsprosessen må vurderes under ett når det skal velges modulasjonsmetode for et bestemt kommunikasjonsformål (for eksempel frekvensmodulasjon – FM – eller amplitudemodulasjon – AM). Forhold som har betydning er effektforbruk og båndbredde, samt kompleksiteten i sender- og mottagerutstyret.

Tidligere ble det benyttet amplitude- og frekvensmodulasjonssystemer (særlig med tanke på å lage enkle mottagere), men nå har digitale systemer kombinert med avansert og rimelig kretsteknologi gjort det mulig å ta i bruk sinnrike kombinasjoner av modulasjon og koding. Dermed kan en større mengde informasjon overføres med god kvalitet med bruk av mindre effekt og mindre båndbredde.

Demodulator

En demodulator er en elektrisk krets som skiller informasjonsinnholdet fra bærebølgen i et modulert signal. Benyttes bl.a. i radiomottagere hvor den skiller lydsignalet fra bærebølgen, og i fjernsynsmottagere hvor videosignalet gjenvinnes i en demodulatorkrets.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg