Demodulasjon, innen telekommunikasjon det å gjenvinne den informasjon som ble preget inn på bærebølgen under modulasjonsprosessen, den omvendte prosess av modulasjon.

Modulasjons- og demodulasjonsprosessen må vurderes under ett når det skal velges modulasjonsmetode for et bestemt kommunikasjonsformål (for eksempel frekvensmodulasjon – FM – eller amplitudemodulasjon – AM). Forhold som har betydning er effektforbruk og båndbredde, samt kompleksiteten i sender- og mottagerutstyret.

Tidligere ble det benyttet amplitude- og frekvensmodulasjonssystemer (særlig med tanke på å lage enkle mottagere), men nå har digitale systemer kombinert med avansert og rimelig kretsteknologi gjort det mulig å ta i bruk sinnrike kombinasjoner av modulasjon og koding. Dermed kan en større mengde informasjon overføres med god kvalitet med bruk av mindre effekt og mindre båndbredde.

En demodulator er en elektrisk krets som skiller informasjonsinnholdet fra bærebølgen i et modulert signal. Benyttes bl.a. i radiomottagere hvor den skiller lydsignalet fra bærebølgen, og i fjernsynsmottagere hvor videosignalet gjenvinnes i en demodulatorkrets.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.