Delingstall er en teknisk beregningsstørrelse som brukes i ny alderspensjon fra folketrygden og i det nye systemet for offentlig tjenestepensjon.

I ny folketrygd og ny offentlig tjenestepensjon tar opptjeningen form av en pensjonsbeholdning som bygges opp over den yrkesaktive livsfasen. Delingstallet brukes for å omregne denne pensjonsbeholdningen til en løpende ytelse når vedkommende starter uttaket av pensjon. Arbeids- og velferdsdirektoratet beregner et sett med delingstall for hvert fødselskull det året kullet fyller 61 år. Settet med delingstall beregnes med utgangspunkt i tilgjengelig statistikk om utviklingen i den forventede levealderen i den norske befolkningen og hvert av delingstallene avspeiler hvor lenge det aktuelle årskullet er forventet å leve fra og med en gitt alder for uttak av pensjon. Jo lenger den enkelte utsetter uttaket av pensjon, jo lavere blir delingstallet og jo høyere blir nivået på den årlige pensjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg