Trelags databasearkitektur.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Databasearkitektur, en databases logiske og fysiske oppbygning.

Den vanligste generelle databasearkitektur i dag er en trelags arkitektur, bygd på anbefalinger fra den amerikanske standardiseringsorganisasjonen ANSI/SPARC. De tre lagene omtales som det eksterne nivå, det konseptuelle nivå og det fysiske nivå.

Nivåer

Brukerens møte med databasen utgjør det eksterne nivå. Dette består av et antall tilpassede utsnitt (engelsk views) av databasen, gjerne med ulike applikasjoner og brukergrensesnitt. Ulike brukergrupper har behov for – og tilgang til – ulike deler av databasen.

Det konseptuelle nivå er en abstrakt beskrivelse av databasens logiske struktur. Modellen sier hvilke data som er lagret og hvilke forbindelser det er mellom data. For en relasjonsdatabase utgjør det konseptuelle nivå en oversikt over alle entiteter med tilhørende attributter og deres lovlige verdier, og hvordan disse er koblet sammen ved nøkkelfelt.

Det interne nivå beskriver hvordan data er lagret i databasen, det vil si datastrukturer og filorganisering på maskinens lagringsmedier, rutiner for indeksering, kryptering, gjenfinning, og så videre. I visse tilfeller kan en tale om et fysisk nivå under det interne, som angår hvordan operativsystemet håndterer data under ledelse av databasesystemet.

Skjema

Den samlede beskrivelsen av databasen fra topp til bunn kalles databasens skjema. Til det eksterne nivå hører et antall eksterne skjema som svarer til de respektive utsnitt av databasen. Det konseptuelle skjema beskriver det konseptuelle nivå, og til det interne nivå hører et internt skjema.

Databasesystemet sørger for den nødvendige oversettelse (engelsk mapping) mellom de ulike skjema. Systemet kontrollerer skjemaenes konsistens, det vil si at hvert eksternt skjema lar seg avlede fra det konseptuelle, og at det er samsvar mellom aktuelle poster i det fysiske laget og en logisk post i det konseptuelle laget. Mens databasens data er flyktige og endrer seg hele tiden, er databasens skjema fast og ikke ofte gjenstand for forandringer.

Fordeler med trelags arkitektur

Fordelen med en trelags arkitektur er at det eksisterer en datauavhengighet mellom de ulike lagene. Nødvendige endringer kan gjøres i brukerapplikasjonene uten at det påvirker det konseptuelle skjemaet. Omvendt kan det gjøres endringer i det konseptuelle skjemaet (for eksempel innføring av nye tabeller og attributter) uten at det merkes hos brukerne. Likeledes kan det gjøres endringer på det interne og fysiske nivået (for eksempel skifte av plattform eller maskinvare) uten at databasens logiske oppbygning påvirkes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kjell Bratbergsengen

Jeg mener at også denne artikkelen bør overføres til meg. Hovedgruppe: Databaseteknologi og informasjonsgjenfinning

svarte Ola Nordal

Jeg har flyttet artikkelen. Hilsen Ola i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg