En attributt er navn til en verdi eller flere verdier i en entitet eller post i en database. I relasjonsmodellen er attributtnavnet kolonneoverskriften i en tabell. 

En attributt kan være:

  1. atomisk - den kan maksimalt ha én verdi på samme tid, eller den kan være uten verdi. Eksempel: hovedstad=(Oslo).
  2. flerverdiattributt - attributten kan ha et antall verdier, for eksempel: yrke = (ingeniør, jordbruker, forsikringsagent).
  3. sammensatt - attributten er egentlig en struktur av mange attributter. Vårt nærmeste eksempel er det norske fødselsnummeret (personnummeret): fnummer = (dag, måned, hundreår, pnummer (p100, p10, p1), sjekksiffer1, sjekksiffer2) eller som siffer: ddmmååpppss. Et typisk fødselsnummer kan se slik ut: 20034612367. Fødselsdatoen til denne personen er 20. mars 1946. Personnummeret er 123 og personen er en gutt fordi siste siffer i personnummerdelen er et oddetall. Kvinner har partall. Sjekksifrene er 6 og 7. Sjekksiffer1 beregnes ut fra de 9 foranstående sifre, og sjekksiffer2 ut fra de 10 foranstående sifre. Formlene for sjekksifferberegning er slik at en skal oppdage de mest vanlige tastefeil.  
  4. avledet - en attributtverdi som ikke behøver å lagres da den kan avledes av andre attributter til entiteten.  En hyppig avledet attributt er alder: alder = år (dags dato - fødselsdato). En kan også avlede måned og ukedag ut fra årstall og dag nummer i året, men i praksis er det lite benyttet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.