dølafe

Dølefe Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Dølafe er en norsk storferase som hørte hjemme i Gudbrandsdalen og Østerdalen og som er stambokført siden 1909. Dyrene av denne rasen er små til middelstore. De vanligste fargene er ensfarget mørkebrun, brandet og svart.

Dølafe er en kombinasjonsrase for melk og kjøtt, og er den av de gamle norske storferasene som har mest kjøttrasepreg. Fra 1964 ble rasen formelt slått sammen med norsk rødt fe (NRF), men enkelte besetninger fortsatte å reinavle dølafeet.

Det drives i dag genbevaringsarbeid for denne gamle rasen gjennom Norsk Genressurssenter. Det er registret om lag 260 reinrasede hunndyr i rasen (2018), fordelt på om lag 60 besetninger. Hvert år tas det inn 2–3 okser av rasen til semin i regi av GENO i samarbeid med Norsk Genressurssenter. En viss andel av besetningene med dølafe holder i dag som ammeku. Melkemengden er ca. 3000 kg/år, lavest av de gamle norske storferasene. Det finnes raselag for Dølafe (Dølafelaget).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Anne Ragnhild Korsvold Saglien

Den rette skrivemåten er Dølafe.Det er pr. i dag registrert ca. 160 eksemplar hodyr i produksjon.Det er også lagret sæd av ca 40 okser.Dølafeet er spredt over en stor del av landet, mesteparten i Gudbrandsdalen, Østeradalen, Valdres,Det finnes også en del ammukubesteninger.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg