Crofters var småbønder, særlig leilendinger på åremål, i det skotske høylandet. De var tidligere utbredt over en stor del av Skottland, og utgjør ennå en betydelig andel av arbeidsstyrken i jordbruket i høylandet og på øyene. I 2020/2021 var det registrert 16 527 crofters i Skottland.

Faktaboks

Uttale
krˈåftəz
Etymologi
engelsk, angelsaksisk croft, ‘jordlapp’

Historikk

Inntil 1745 hadde crofters jorden i felleseie med de gamle klanhøvdingene. Da den føydale ordningen etter skottenes siste nasjonale reisning forsvant, tok klanhøvdingene jorden til eie og behandlet crofters som leilendinger eller fordrev dem fra all god jord. Jorden ble lagt ut til beite for sauene, fordi ullen kom i høy pris etter utviklingen av storindustrien i forbindelse med den industrielle revolusjon.

I begynnelsen av 1880-årene oppstod en bevegelse for å bøte på den overlasten og uretten småbøndene hadde lidt, og i 1884 ble Highland Land Law Reform Association grunnlagt. Den fikk snart stor innflytelse, og det kom etter hvert en rekke lover om jordens overgang til livsfeste på rimelige vilkår, eller til selveie etter forbilder i den irske jordlovgivningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg