En klan er en slektskapsgruppe der medlemskapet er bestemt ved virkelig eller antatt avstamning fra en felles stamfar eller stammor. I Skottland er klaner er mest kjent fra det skotske høylandet.

Tidlig historie

I Irland, hvorfra det skotske høylandet ble erobret, var den fundamentale politiske enheten «folket» (tuath), som hadde et landområde og var styrt av en konge (rí). Innenfor en tuath, som også var en religiøs gruppe, var det forskjellige familier (fine) av individer som man antok hadde felles stamfar. Flere tuatha kunne samlet danne et «stor-folk» (mórtuath), som hadde en overkonge (ruirí). Utviklingen i Skottland er uklar på grunn av manglende kilder, men det synes som høylandenes klansystem er utviklet av familien; det skotskgæliske ord for klan er også fine.

Klanen bestod av folk som mente å ha felles stamfar og folk som, skjønt de var av annen opprinnelse, var blitt avhengige av klanen og bodde på dens land. Den hadde en høvding (ceann-fine, ceann-cinnidh). Hans nærmeste slektninger var leilendinger av høyere klasse. Under dem stod de alminnelige leilendinger. Klanen hadde felles navn, som ofte begynte med Mac, sønn.

Klanenes opprinnelse

Hvor gammelt klansystemet er, er usikkert, men det er yngre enn alminnelig antatt. Flere klaner er av norsk opprinnelse, for eksempel Gunn fra Katanas, Lamont (norrønt lǫgmaðr) og MacAmhlaibh (Macaulay, norrønt Áleifr).

Den store klanen Macleod nedstammer fra Ljótr, sønn av Olav, som var konge på Man på 1200-tallet. Klanen har to hovedgrener, Síol Thormoid (Þormunds etterkommere) og Síol Thorcuill (Þorkells etterkommere). Høvdingen for den første av disse, som har tittelen Macleod of Macleod, eier fremdeles slottet Dunvegan på Skye, Skottlands eldste bebodde bygning. Flere klaner er også av anglonormannisk opprinnelse.

Klansystemet kom i konflikt med føydalsystemet som hersket i det skotske lavlandet og England, men holdt seg til 1745, da det ble opphevet etter høylendingenes støtte til Stuartenes opprør.

Skotske klaner i moderne tid

Klanfølelsen er imidlertid ennå levende; høvdingen er meget ansett, og klanmøter holdes med visse mellomrom. Hver klan har sine egne farger og mønstre (se tartan og kilt), og mange har også sine egne krigsrop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg