TEU

Lasting av containere på skip i Jacksonville, Florida, USA.
Jaxport.
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

TEU er en standardisert container som er 20 fot lang, 8 fot bred og 8 fot høy. Innen sjøtransport benyttes begrepet til å illustrere lastekapasiteten til et skip. TEU er en industristandard som benyttes av alle involverte i logistikk og transport av gods.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelsk Twenty-foot equivalent unit container

Også kjent som

TEU-container

Standardiseringen av containere startet på 1930-tallet på initiativ fra den amerikanske forretningsmannen Malcolm McLean. Hensikten var å få effektiv pakking av ulike pakker, sekker og vareslag innen en standardisert enhet som var enkel å flytte fra skip til kai. Standardiserte containere passet godt også til tog og bil.

Arbeidet med standardisering tok lang tid og på 1950-tallet var det fortsatt flere containertyper i ulike størrelser. Dette hindret effektiv standardisering.

I 1968 fikk vi den såkalte ISO-standard for 20- og 40-fot containere, som var et gjennombrudd i standardiseringsarbeidet.

TEU-enheten brukes til å måle skipets størrelser. Fartøystørrelser varierer mye og er kategorisert etter forskjellige navn i henhold til TEU-kapasiteten. De største containerskipene har 20 000 TEU, mens mindre skip kan ha 1000 TEU.

TEU brukes også til å måle havneaktivitet og hvor mye last som går gjennom havnen. I tillegg brukes TEU for å beskrive fraktprisene (ratene) i sjøtransport. Man opererer gjerne med fraktpris pr. TEU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg