TEU

TEU er en forkortelse for Twenty-foot equivalent unit container (TEU-container), som er en standard 20-fots container.

Faktaboks

også kjent som:

Twenty-foot equivalent unit container

Uttrykket brukes for sjøcontainere som er 20 fot lang, 8 fot bred og 8 fot høy.

Innen sjøtransport benyttes begrepet til å illustrere lastekapasiteten til et skip. TEU er en industristandard som benyttes av alle involverte.

Initiativ til standardisering av containere startet på 1930-tallet. Hensikten var å få effektiv pakking av ulike pakker, sekker og vareslag innen en standardisert enhet som var enkel å flytte fra skip til kai. Standardiserte containere passet godt også til tog og bil. Malcolm McLean var mannen som tok initiativ til å innføre standardiserte containere. På 1950-tallet var det produsert flere containertyper i flere størrelser. Dette hindret effektiv standardisering. Fra 1968 fikk vi ISO standard for 20- og 40-fot containere.

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO (International Organization for Standardization) har utviklet standarder for de fleste sektorer siden 1947. Norge er en aktiv deltaker i internasjonal standardisering, og har ansvaret for flere viktige standardiseringsområder i ISO.

TEU-enheten brukes til å måle skipets størrelser. Fartøystørrelser varierer mye og er kategorisert etter forskjellige navn i henhold til TEU-kapasiteten. De største containerskip har 20 000 TEU, mens mindre skip styrer 1000 TEU.

TEU brukes også til å måle havneaktivitet og hvor mye last som går gjennom havnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg