Clearing er et begrep i finans som betyr avregning av eller oppgjør for økonomiske transaksjoner.

I finansmarkeder brukes clearing vanligvis som en kortform for "Clearing House". Dette er en virksomhet som står mellom kjøper og selger i et finansielt marked for å sikre at kontraktsparter overholder sine forpliktelser. I finansmarkeder oppstår slike forpliktelser vanligvis i forbindelse med futures eller opsjonshandel. "Clearingen" eliminerer dermed motpartsrisikoen.

Clearingen krever sikkerhet i form av bankinnskudd av kjøper og selger kalt "Margin". Når kursen beveger seg i disfavør for én av partene, må denne betale inn tapet til bankkontoen. Motparten blir da godskrevet gevinsten. I tillegg krever Clearingen et beløp som sikkerhet i tilfelle kursene endres raskere enn Clearingen klarer å hente inn marginbetaling. Når Clearingen ber om innbetaling til marginkontoen kalles dette "Margin call".

Bank clearing er avregning mellom banker og andre finansinstitutter, fondsmeglere, med mer av gjensidige fordringer og tilgodehavender.

Avregning mellom to eller flere land av fordringer som oppstår gjennom eksport og import, befraktninger, utbytter med mer kalles også clearing. Clearingsystemet fikk særlig sin utbredelse i mellomkrigstiden i form av tosidige avtaler. Etter 1945 har clearing avtatt i betydning.

Miljøavregning er avregning mellom to eller flere land av innsatsfaktorer innen internasjonale miljø- og utslippsavtaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.