opsjon (finans)

Figur 1: Innløsningsverdi kjøpsopsjon.
Verdi kjøpsopsjon
Lisens: CC BY SA 3.0
Figur 2: Opsjonspris.
Opsjonspris
Lisens: CC BY SA 3.0
Figur 3: Verdi av å eie og å utstede opsjoner. Utsteder tjener på å selge opsjonen til mer enn den illustrerte innløsningsverdien. Utsteder får høyest gevinst når opsjonen er verdiløs på innløsningstidspunktet.
Å eie og å utstede opsjoner
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Opsjon er en kontrakt som gir den ene parten en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe eller selge noe til en fastsatt pris, på eller innen en fastsatt dato. Det som omsettes kan være hvilket som helst omsettelig objekt, slik som en aksje, vare, tjeneste eller verdipapir. Finansieringsprosjekter kan også være opsjoner, og kalles da for realopsjoner.

Om du for eksempel inngår en opsjon for kjøp av en aksje, så avtales først en innløsningspris, altså prisen du blir lovet å få kjøpe aksjen for i fremtiden. Dersom innløsningsprisen for eksempel er hundre kroner om tre måneder, så vil du bli tilbudt aksjen til denne prisen på avtalt dato.

Dersom prisen om tre måneder er 110 kroner, så vil du benyttet deg av opsjonen og kjøpe aksjen for 100 kroner, for så å selge den for 110. Du har da tjent ti kroner. Dette er vist i figur 1. Vi ser at for hver krone over innløsningspris X, tjener eieren én krone.

Dersom prisen om tre måneder er 90 kroner, så vil du få aksjen billigere i markedet enn hva det koster å benytte seg av opsjonen. Du vil derfor ikke benytte opsjonen, og den er verdiløs. I figur 1 ser vi at verdien av opsjonen til venstre for X er null.

Innløsningsverdien av en kjøpsopsjon er altså differansen mellom innløsningsprisen og markedsprisen, så lenge denne er positiv. Er denne negativ, så er opsjonen verdiløs ved innløsning.

En salgsopsjon er i motsetning til en kjøpsopsjon en rett til å selge til en bestemt pris. Innløsningsverdien på en salgsopsjon er derfor motsatt, altså differansen mellom markedsprisen og innløsningsprisen. Er denne negativ så er salgsopsjonen verdiløs.

De fleste opsjoner kan prises ved å anta fravær av arbitrasje. De mest vanlige metodene for dette er binomisk prising og Black, Scholes og Merton-formelen. Formelen vil gi en pris litt over innløsningsverdien. Dette er illustrert i figur 2, «Opsjonspris». Markedspriser på opsjoner ligger vanligvis nært prisen fra opsjonsformelen.

«Europeisk opsjon» må innløses på innløsningstidspunktet, mens «amerikansk opsjon» kan innløses når som helst frem til innløsningstidspunktet. Fordi opsjonsprisen nesten alltid ligger over innløsningsverd, er det imidlertid nesten aldri lønnsomt å innløse opsjonen før innløsningstidspunktet. Ønsker du å gå ut av posisjonen er det bedre å selge opsjonen i markedet. Unntaket er når en aksje gir utbytte før innløsningstidspunkt. Da kan en sjelden gang være lønnsomt å innløse før tiden.

Det går også an for investorer å utstedet både salgs- og kjøpsopsjoner i markedet. Posisjonene ved utstedelse og kjøp av salgs- og kjøpsopsjoner er illustrert i figur 3. Ved å kombinere disse kan investoren designe ganske sofistikerte veddemål. For eksempel kan en investor vedde på at aksjen oppnår en bestemt pris ved å kjøpe én salgsopsjon, og selge to salgsopsjoner med høyere innløsningspris.

Opsjoner er svært risikable instrumenter der hele investeringen ofte vil gå tapt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg