IRC, tjeneste for utveksling av skriftlige meldinger mellom en eller flere personer i sanntid over Internett (chat). Tjenesten krever at brukeren kjører programvare kalt en IRC-klient, og har kontakt med en sentral maskin som kjører programvare kalt en IRC-tjener. IRC-tjeneren tilbyr ulike kanaler, der det (i prinsippet) føres diskusjoner om temaer av felles interesse. Det er mulig å kommunisere med alle personene koblet til en kanal samtidig, men IRC gir også mulighet til å kommunisere «privat» med bare én person.

Den første utgaven av IRC ble utviklet i Finland av Jarkko Oikarinen i 1988. Ettersom stadig flere bruker Internett privat, har antall brukere på IRC økt dramatisk, og det er nå mange tusen IRC-tjenere over hele verden, med sannsynligvis flere hundre tusen brukere.

IRC representerer en rekke utfordringer innen informasjonssikkerhet. Det er mulig for nettsnoker å opprette IRC-kanaler for å kommunisere med PCer som de har skaffet seg kontroll over gjennom bakdører spredt som virus eller trojanere. En kodet IRC-melding kan være nok til å utløse samtidig angrep fra mange tusen PCer – vanligvis med intetanende eiere – mot bestemte tjenester eller lukkede IT-systemer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.