IRC, tjeneste for utveksling av skriftlige meldinger mellom en eller flere personer i sanntid over Internett (chat). Tjenesten krever at brukeren kjører programvare kalt en IRC-klient, og har kontakt med en sentral maskin som kjører programvare kalt en IRC-tjener. IRC-tjeneren tilbyr ulike kanaler, der det (i prinsippet) føres diskusjoner om temaer av felles interesse. Det er mulig å kommunisere med alle personene koblet til en kanal samtidig, men IRC gir også mulighet til å kommunisere «privat» med bare én person.

Den første utgaven av IRC ble utviklet i Finland av Jarkko Oikarinen i 1988. Ettersom stadig flere bruker Internett privat, har antall brukere på IRC økt dramatisk, og det er nå mange tusen IRC-tjenere over hele verden, med sannsynligvis flere hundre tusen brukere.

IRC representerer en rekke utfordringer innen informasjonssikkerhet. Det er mulig for nettsnoker å opprette IRC-kanaler for å kommunisere med PCer som de har skaffet seg kontroll over gjennom bakdører spredt som virus eller trojanere. En kodet IRC-melding kan være nok til å utløse samtidig angrep fra mange tusen PCer – vanligvis med intetanende eiere – mot bestemte tjenester eller lukkede IT-systemer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.