casting (idrett)

Artikkelstart

Casting, en konkurranseidrett i lengde- og presisjonskasting med sportsfiskestenger, sprunget ut av sportsfiskeres behov for trening i å kaste langt og sikkert. Man benytter fluesnelle, haspelsnelle eller rullesnelle. Konkurransene foregår nå på land på gress, for eksempel en fotballbane, eller innendørs, men presisjonskasting, samt lengdekasting med flueutstyr, praktiseres også på vann fra flytebrygger.

Faktaboks

Uttale
kˈa:stiŋ
Etymologi
engelsk, av ‘kaste’

Utstyr og bane

Stengene er enhånds eller tohånds, snellene av vanlig type. Haspelsneller er åpne sneller med stillestående spole, rullesneller er multiplikatorsneller med roterende spole. Kastevekten er snøre med flue (uten krokspiss) i flueøvelsene og snøre med en plugg av kunststoff (7,5 el. 18 g) i haspel- og rulleøvelsene. I flueøvelsene står kasteren på et 50 cm høyt podium. Presisjonsmålene er vannfylte skåler (flue) eller runde plater (haspel og rulle). I lengdeøvelsene kaster man ut i en sirkelsektor som er 50 m bred 100 m fra podiet.

Øvelser

Det er 9 konkurranseøvelser, derav fem lengdeøvelser og fire presisjonsøvelser, nummerert fra 1 til 9 (se tabell).

Nummer Øvelse
1 Flue presisjon
2 Flue lengde enhånds
3 Haspel Arenberg
4 Haspel presisjon
5 Haspel lengde enhånds
6 Flue lengde tohånds
7 Haspel lengde tohånds
8 Rulle presisjon
9 Rulle lengde tohånds

Det kåres også mestere i femkamp (øvelse 1–5), sjukamp (øvelse 1–7) og mangekamp (øvelse 1–9, kvinner øvelse 1–5 pluss 8–9). I presisjonsøvelsene er høyeste poengscore 100, i lengdeøvelsene er meterverdien 1 poeng i flueøvelsene og 1,5 poeng i haspel- og rulleøvelsene.

De fem lengdeøvelsene er kast med enhånds og tohånds stang i hver av grenene flue, haspel og rulle (bare tohånds). I flueøvelsene teller lengste kast i løpet av den disponible tid, i de to andre grenene det lengste av tre kast, og det er tillatt med inntil 5 m tilløp. Det noteres lengderekorder, og med haspelsnelle er det kastet ca. 130 m (Øyvind Førland), med rullesnelle ca. 114 m (Knut Meel) og med fluesnelle ca. 90 m. Av sikkerhetshensyn ble dimensjonene på snøre og plugg økt 1994, noe som har medført kortere kast.

De fire presisjonsøvelsene er flue, haspel og rulle presisjon, samt haspel Arenberg. I de tre første kaster man i alt 20 kast fordelt med fire kast på hver av fem avstander. Disse er 8–13 m i flue, 10–18 m i haspel og 12–20 m i rulle. Man får 5 poeng per treff i flueskålen (diameter 60 cm) eller på haspel- og rulleplaten (diameter 76 cm). Kastestilen er valgfri.

Haspel Arenberg har en målplate delt i fem konsentriske ringer med diameter fra 75 til 315 cm og tilsvarende poengverdi fra 10 til 2. Man kaster 10 kast fordelt med to kast på hver av fem avstander (10–18 m). Kastestilen veksler for hver avstand (underhåndskast, overhodekast el. sidekast). Presisjonsøvelsene ble før kalt flue, haspel og sluk skish (skish er en sammentrekning av eng. skill in fish).

Tidligere stod også kombinerte øvelser i presisjon og lengde (rulle og flue) på konkurranseprogrammet. Slike kombinerte øvelser (flue og haspel) kalles nå fiskeklasseøvelser, som er noe enklere øvelser beregnet på rekruttering av sportsfiskere til konkurranseidretten.

Historikk

Casting oppstod i lokale sportsfiskermiljøer og ble først organisert i USA med nasjonale regler i 1920-årene. De første internasjonale bestemmelser kom 1955 da International Casting Federation (ICF) ble dannet med Norge som ett av stifterlandene. Sammen med casting-avdelingen i Det internasjonale forbund for sportsfiske (CIPS) dannet ICF 1983 paraplyorganisasjonen World Casting Association. VM er arrangert fra 1957, EM fra 1978. Det avholdes nå årlige mesterskap, vekselvis EM og VM.

I Norge ble Norges Flue- og Slukkasterforbund stiftet 1952. Det ble 1959 erstattet av Norsk Kasteunion, det nåværende Norges Castingforbund, som er særforbund i Norges Idrettsforbund (NIF) fra 1962. Forbundet har ca. 3300 medlemmer (2003). NM er arrangert fra 1952. Norske utøvere har etablert seg i verdenstoppen, hvor vår fremste mannlige utøver har vært Øyvind Førland og fremste kvinnelige Bente Skyrud.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg