Tegnet oversikt over Husantunet i Alvdal
Husantunet i Alvdal omtales av Halvor Vreim som et eksempel på det ideelle bygdetunet.

Et bygdetun er et kulturhistorisk museum som består av et autentisk eller rekonstruert gårdstun med de bygninger som hører til den lokale byggeskikken og arbeidsmåten i det aktuelle distriktets primærnæringer.

Eksempler på bygdetun er fiskerbondens Hofsøya i Senja, husmannens Fredmoen i Snåsa, Oddentunet og Husantunet i Østerdalen og Finnetunet i Solør. Rekonstruerte aktiviteter som skuronn, høyonn og potetopptaking kan være en del av museets virksomhet.

Noen autentiske bygdetun oppstår gjennom testamentariske gaver, eller andre samlede overtakelser. Tanken om å etablere rekonstruerte bygdetun kan dateres til 1930-åra, med gjennomslag i 1940-åra. På den tiden var det også et innslag av folkepark etter svensk modell med i tankene om det gode bygdetunet, med festplass, idrettspark og friluftsteater. Halvor Vreim nevnes som arkitekt for denne modellen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg