butan-2,3-dion

Butan-2,3-dion
butan-2,3-dion
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Butan-2,3-dion er en kjemisk forbindelse som er gulfarget og flytende med en intens lukt, men som sterkt fortynna lukter som smør. Kjemisk sett er det et diketon.

Faktaboks

Også kjent som
biacetyl, butandion, diacetyl, dimetylglyoksal, smøraroma

Stoffet dannes naturlig under fremstilling av smør, men kan også framstilles industrielt. Det har smeltepunkt på –3 °C og kokepunkt på 88 °C.

Butan-2,3-dion brukes gjerne som smakstilsetning i matvarer, for eksempel vil popkorn med smørsmak ofte ikke være laga med ekte smør, men laga med annet matfett som er tilsatt smørsmak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg