Brannseksjon
Skisse til en brannseksjonseringsvegg. Veggen stikker opp over taket for å forhindre at brann sprer seg med varmestråling.
Brannseksjon
Av /Norsk brannvernforening.

En brannseksjon er en del av en større bygning som er skilt fra hverandre med seksjoneringsvegg(er) på en slik måte at en brann ikke vil spre seg utover brannseksjonen der den startet.

Tidligere skulle brannseksjoneringen være så sterk at seksjonen hvor brannen startet skulle kunne brenne helt ut, uten at brannen skulle kunne spre seg til naboseksjoner. I dag er kravet noe modifisert ved at det kan tas hensyn til den påregnelige innsats fra det lokale brannvesen.

Hensikten med å dele byggverk opp i brannseksjoner er å sikre liv og helse der rømning og redning kan ta lang tid og å forhindre urimelig store økonomiske eller materielle tap.

Brannseksjoner og brannceller

Brannseksjonering en brannteknisk grovere oppdeling hvor det stilles store krav til seksjoneringsveggenes brannmotstand. Innenfor hver brannseksjon er det gjerne en brannteknisk finoppdeling med brannceller.

Beskrivelse

Rekkehusbrann
Fra en rekkehusbrann der brannskilleveggene fungerte. Kun en boeneht ble utbrent.
Rekkehusbrann
Av /Norsk brannvernforening.

Brannmotstanden til seksjoneringsveggene og eventuelle etasjeskillere, skal minst være 120 minutter. I bygninger med stor brannenergi skal den beregnede spesifikke brannenergien benyttes ved beregning av minste brannmotstand.

Tidligere var det generelle maksimale arealet innenfor én brannseksjon 800 m². Med andre ord måtte en bygningen som var større enn dette, deles opp i flere brannseksjoner. I dag er kravet til maksimalt areal innenfor en brannseksjon og til brannmotstanden mer nyansert, og er avhengig av bygningens brannklasse, og i noen tilfeller risikoklassen. I tillegg er kravet til maksimalt areal avhengig av om bygningen har automatisk brannalarmanlegg, er utstyrt med automatisk slokkeanlegg eller brannventilasjonsanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg