branncelle

En branncelle er hele eller avgrensede deler av byggverk hvor en brann fritt kan utvikle seg uten å spre seg til andre bygninger eller deler av byggverket i løpet av en fastsatt tid. Branncellen kan strekke seg over én eller flere etasjer, og skal være avgrenset ved hjelp av skillende bygningsdeler, slik at en brann i løpet av den fastsatte tiden er forhindret i å spre seg til andre brannceller i bygningen. I løpet denne tiden, regner man med at brannvesenet skal kunne komme til stede og sette i verk slokkende og begrensende tiltak som forhindrer videre brann- og røykspredning.

Branncelle og brannseksjon

Større bygninger er i tillegg ofte delt inn i brannseksjoner, som er en brannteknisk grovere oppdeling hvor brannmotstanden til skillekonstruksjonene skal være større enn til branncellene. Branncelleoppdelingen blir derfor en brannteknisk finoppdeling innenfor hver brannseksjon.

Beskrivelse

I de fleste bygg hvor det er en branncelleinndeling krever norske regelverk at branncellen skal ha en brannmotstand på 30 minutter, det vil si kunne stå imot en standard brannutvikling i minst 30 minutter. Både skillevegger og etasjeskillere samt dører eller luker i disse, må tilfredsstille kravene til brannmotstand. I bygninger med særskilt høy brannrisiko er det normale kravet at brannmotstanden til branncellen skal være 60 eller 90 minutter.

Eksempler på det som skal være egne brannceller er:

  • alle rømningsveger
  • boenheter eller leiligheter
  • sengerom på hotel, sykehjem og sykehus
  • salgslokaler
  • forsamlingslokaler
  • undervisningsrom i skolebygg

(Oppramsingen er ikke fullstendig)

Kontorlandskap eller grupper av kontorer kan være egne brannceller, og i industrien skal det være minst branncellebegrensning mellom produksjon og lager, og rundt særskilte brannrisikoer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg