Branncelle

Eksempel på brannceller.

Branncelle
Av /Norsk brannvernforening.
Branncellevegg
Eksempel på vegg i branncelle, klassifisert til klasse EI 30.
Branncellevegg
Av /Norsk brannvernforening.

En branncelle er hele eller avgrensede deler av et byggverk hvor en brann fritt kan utvikle seg uten å spre seg til andre bygninger eller deler av byggverket i løpet av en fastsatt tid. Branncellen kan strekke seg over én eller flere etasjer, og skal være avgrenset ved hjelp av skillende bygningsdeler, slik at en brann i løpet av den fastsatte tiden er forhindret i å spre seg til andre brannceller i bygningen. I løpet denne tiden regner man med at brannvesenet skal kunne komme til stede og sette i verk slokkende og begrensende tiltak som forhindrer videre brann- og røykspredning.

Beskrivelse

I de fleste bygninger hvor det er en branncelleinndeling, krever norsk regelverk at branncellen skal ha en brannmotstand på 30 minutter, det vil si at den skal kunne stå imot en standard brannutvikling i minst 30 minutter. Både skillevegger og etasjeskillere samt dører eller luker i disse, må tilfredsstille kravene til brannmotstand. I bygninger med særskilt høy brannrisiko er det normale kravet at brannmotstanden til branncellen skal være 60 eller 90 minutter.

Eksempler på det som skal være egne brannceller er blant annet:

  • alle rømningsveger
  • boenheter eller leiligheter
  • sengerom på hotell, sykehjem og sykehus
  • salgslokaler
  • forsamlingslokaler
  • undervisningsrom i skolebygg

(Listen er ikke fullstendig)

Kontorlandskap eller grupper av kontorer kan være egne brannceller, og i industrien skal det være branncellebegrensning mellom produksjon og lager, og rundt særskilte brannrisikoer.

Branncelle og brannseksjon

Større bygninger er i tillegg ofte delt inn i brannseksjoner, som er en brannteknisk grovere oppdeling hvor brannmotstanden til skillekonstruksjonene skal være større enn til branncellene. Branncelleoppdelingen blir derfor en brannteknisk finoppdeling innenfor hver brannseksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg