Brannvesen, kommunalt organ med oppgave å forebygge og slokke brann. Brannvesenet utformes etter forskrifter gitt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Når ulykken er ute, skal kommunens beredskap settes inn for å begrense skadenes omfang. Forskriften forutsetter at beredskapen skal være tilpasset risikoen i kommunen, men setter også minimumskrav til organisering og dimensjonering av innsatsstyrken, i hovedsak knyttet til innbyggertallet i tettsted i kommunen. I små og mellomstore kommuner vil innsatsstyrkene organiseres som innkallingsstyrker, mens i større kommuner/byer vil det være dreiende vakt med fast ansatt (kasernert) innsatsstyrke.

Branner utvikler seg ofte sterkt progressivt, i løpet av 3–10 minutter vil et rom være overtent, få minutter senere er den vanlige bolig fullt ut involvert i brannen og langt på vei tapt. Man deler opp tidsforløpet fra antennelse til full slokkeinnsats i: Oppdagelsestid, varslingstid, alarmeringstid, utrykkingstid, og riggetid. Summerer man den totale innsatstiden viser det seg at selv yrkeskorps mange ganger når så sent frem at brannen kan være vanskelig å begrense.

Vaktlaget rykker normalt ut med fire mann i en brannbil, to av denne styrken er gjerne utrustet og øvet for røykdykking. En moderne brannbil bringer gjerne med 2000–3000 l vann til slokking. Etter brannbilen følger tankvogn med ekstra vann, dersom ledningsnettet ikke er godt nok bygd ut. I mange tilfeller vil brannvesenet også rykke ut med en stigebil; ikke bare for å kunne berge personer ut fra høye hus, men også fordi det gir slokkestyrken stor fordel å kunne komme nær brannen ovenfra.

Dersom brannen har brutt ut av branncellen når den første slokkeinnsatsen settes inn, vil det ofte være store problemer forbundet med å bringe ilden under kontroll. Branner kan bli så store at slokkestyrken ikke kan gjøre annet enn å trekke seg tilbake og forsøke på å begrense skadens omfang ved å utnytte naturlige hinder (avstand) eller etablerte hinder (brannseksjoneringer).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.