Biologiske foreldre er de som barnet har fått gener fra (altså arvestoff, DNA). Dette overføres gjennom kjønnscellene (egg og sæd).

Faktaboks

Også kjent som

biologisk mor, biologisk far, biologisk forelder

Biologisk mor og biologisk far kan være andre personer enn de som ellers fyller rollen som foreldre. Sosiale foreldre er de som barnet selv kjenner som mor eller far. Juridiske foreldre er de som har foreldreansvaret etter loven.

Barn som er adoptert vokser for eksempel opp med andre foreldre enn de biologiske. De som adopterer blir foreldre både i juridisk og sosial betydning.

Lovverket for farskap innebærer at en mann som er gift med barnets mor, er barnets far etter loven uansett om han er biologisk far eller ikke.

Når barn blir til ved assistert befruktning med sæd fra en donor, vil sæddonoren være barnets biologiske far.

Når barn blir til ved eggdonasjon vil eggdonoren være barnets biologiske mor etter definisjonen gitt ovenfor. Ettersom svangerskapet også er en biologisk prosess, er det vanligere å snakke om eggdonor enn biologisk mor i denne sammenhengen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg