befolkningspyramide

Befolkningspyramide som viser den norske befolkningen i 2018. Den største aldersgruppen er mellom 45 og 50 år.

Artikkelstart

En befolkningspyramide er en illustrasjon av befolkningen fordelt på alder og kjønn. Aldersgruppene er stablet oppå hverandre, med de yngste nederst. Bredden på aldersgruppene viser antallet (eller andelen) i hver gruppe. Det er én side for menn og en for kvinner.

Bruk

Befolkningspyramidene forteller mye om en befolknings sammensetning. Et blikk på en befolkningspyramide forteller hvilke årskull (kohorter, mennesker født i ett bestemt år eller en bestemt periode) som er små og store. Dersom et årskull, eller flere årskull etter hverandre, av en eller annen grunn er små (eller store), kommer de til å være forholdsvis små (eller store) gjennom hele levetiden dersom ikke migrasjon eller dødelighet skulle få et slikt omfang at det påvirker størrelsen.

Vi kan med andre ord følge et lite årskull oppover i pyramiden som en innsnevring og tilsvarende et stort årskull som en utvidelse. Dersom det er store årskull i aldre der det er vanlig å få barn, kan dette igjen bidra til store årskull blant de aller yngste.

De fleste befolkningspyramider er litt asymmetriske (for gutter/yngre menn er søylene noe lengre enn for jenter/unge kvinner, mens for høyere aldre er søylene lengst for kvinner).

I land med høy fruktbarhet vil befolkningspyramidene ofte ha form som en ordentlig pyramide: Bredest nederst, og smalere og smalere oppover. Etter hvert som mange land har fått lavere fruktbarhet og høyere levealder, har befolkningspyramidene blitt mer innsnevret nede og høyere mot toppen – de har fått mer form av søyler enn av pyramider.

Varianter

I befolkningspyramidene kan man også markere flere kjennetegn ved kvinner og menn i forskjellige aldrer: sivilstand, yrkesaktivitet, utdanning, innvandringsandel og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg