Befolkningspyramide for Norge 2022
En befolkningspyramide er en grafisk måte å beskrive en befolkning på. Denne viser de ulike aldersgruppene i den norske befolkningen fra 2022, med kvinner til høyre og menn til venstre. Den største aldersgruppen er i begynnelsen av 30-årene.
Kilde: Statistisk sentralbyrås befolkningsstatistikk
Befolkningspyramide for Norge 2022
Lisens: CC BY SA 3.0

En befolkningspyramide er en illustrasjon av befolkningen fordelt på alder og kjønn. Aldersgruppene er stablet oppå hverandre, med de yngste nederst. Bredden på aldersgruppene viser antallet (eller andelen) i hver gruppe. Det er én side for menn og én for kvinner.

Faktaboks

Også kjent som

alderspyramide

Bruk

Befolkningspyramider forteller mye om en befolknings sammensetning. Et blikk på en befolkningspyramide forteller hvilke årskull (kohorter, mennesker født i ett bestemt år eller en bestemt periode) som er små og store. Dersom et årskull, eller flere årskull etter hverandre, av en eller annen grunn er små (eller store), kommer de til å være forholdsvis små (eller store) gjennom hele levetiden, såfremt ikke migrasjon eller dødelighet skulle få et slikt omfang at det påvirker størrelsen.

Vi kan med andre ord følge et lite årskull oppover i pyramiden som en innsnevring og tilsvarende et stort årskull som en utvidelse. Dersom det er store årskull i aldre der det er vanlig å få barn, kan dette igjen bidra til store årskull blant de aller yngste.

De fleste befolkningspyramider er litt asymmetriske (for gutter/yngre menn er søylene noe lengre enn for jenter/unge kvinner, mens for høyere aldre er søylene lengst for kvinner). Dette henger sammen med at det vanligvis fødes litt flere guttebarn enn jentebarn, og at kvinner i gjennomsnitt vanligvis lever lenger enn menn.

I land med høy fruktbarhet vil befolkningspyramidene ofte ha form som en ordentlig pyramide: Bredest nederst, og smalere og smalere oppover. Etter hvert som mange land har fått lavere fruktbarhet og høyere levealder, har befolkningspyramidene blitt mer innsnevret nede og høyere mot toppen – de har fått mer form av søyler enn av pyramider.

Varianter

I befolkningspyramidene kan man også markere flere kjennetegn ved kvinner og menn i forskjellige aldrer: sivilstand, yrkesaktivitet, utdanning, innvandringsandel og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg