En befolkningspyramide er en illustrasjon av befolkningen fordelt på alder og kjønn. Aldersgruppene er stablet oppå hverandre, med de yngste nederst. Bredden på aldersgruppene viser antallet (eller andelen) i hver gruppe. Det er én side for menn og en for kvinner.

Befolkningspyramidene forteller mye om en befolknings sammensetning. Et blikk på en befolkningspyramide forteller hvilke årskull (kohorter, mennesker født i ett bestemt år eller en bestemt periode) som er små og store. Dersom et årskull, eller flere årskull etter hverandre, av en eller annen grunn er små (eller store), kommer de til å være forholdsvis små (eller store) gjennom hele levetiden dersom ikke migrasjon eller dødelighet skulle få et slikt omfang at det påvirker størrelsen.

Vi kan med andre ord følge et lite årskull oppover i pyramiden som en innsnevring og tilsvarende et stort årskull som en utvidelse. De fleste befolkningspyramider er litt asymmetriske (for gutter/yngre menn er søylene noe lengre enn for jenter/unge kvinner, mens for høyere aldre er søylene lengst for kvinner).

I land med høy fruktbarhet vil befolkningspyramidene ofte ha form som en ordentlig pyramide: Bredest nederst, og smalere og smalere oppover. Etter hvert som mange land har fått lavere fruktbarhet og høyere levealder, har befolkningspyramidene blitt mer innsnevret nede og høyere mot toppen – de har fått mer form av søyler enn av pyramider.

I befolkningspyramidene kan man også markere flere kjennetegn ved kvinner og menn i forskjellige aldrer: sivilstand, yrkesaktivitet, utdanning, innvandringsandel og så videre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.