bazooka

Artikkelstart

Bazooka er kallenavnet på det første i en lang serie bærbare, rekylfrie panservernrakettkastere, første gang tatt i bruk under andre verdenskrig.

Faktaboks

Uttale
bəzˈu:kə

Historie

Bazookaens opphavsmann var den amerikanske obersten Leslie Skinner, som ved Aberdeen Proving Ground i 1942 sørget for en så vellykket demonstrasjon at våpenet umiddelbart ble satt i produksjon.

Med en hulladningsgranat med diameter på 2,36 tommer (60 millimeter) hadde våpenet relativt god gjennomslagskraft på kort hold (opptil 200 meter), og ble første gang benyttet i felttoget i Nord-Afrika under andre verdenskrig. Tyskerne kopierte våpenet i kaliber 88-millimeter under navnet Panzerschreck. Dette førte til at også USA videreutviklet våpenet til en versjon med 88-millimeter kaliber, men denne ble ikke tatt i bruk før etter krigen.

Rakettkasteren var også i bruk i Koreakrigen, der det forholdsvis lille, rakettdrevne prosjektilet (fire kilogram) viste seg utilstrekkelig mot nordkoreanernes T-34 stridsvogner.

Bazookaens ble etter andre verdenskrig kjent i Norge under betegnelsen panservernrakettkaster, som ble forkortet til PVRK. 66 mm panservernrakettkaster (M9 Bazooka) tatt i bruk av Hæren fra 1951. Denne ble fra 1960 erstattet av 88 mm panservernrakettkaster (M20 Super Bazooka), som var i bruk til omkring 1975.

Opprinnelsen til navnet bazooka skal være likhetstrekk med en hjemmelaget trombone benyttet av radiokomikeren Bob Burns.

Spesifikasjoner

Spesifikasjonene er for varianten M1A1:

  • Kaliber: 60 millimeter
  • Vekt: 6,01 kilogram
  • Lengde: 1,38 meter
  • Prosjektil (masse): 1,54 kilogram
  • Rekkevidde: 91–274 meter effektiv rekkevidde, 594 meter maksimal rekkevidde

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg