Bazooka er klengenavnet på det første i en lang serie bærbare, rekylfrie panservernrakettkastere. Opphavsmann var den amerikanske obersten Leslie Skinner, som ved Aberdeen Proving Ground i 1942 sørget for en så vellykket demonstrasjon at våpenet umiddelbart ble satt i produksjon. Med en hulladningsgranat med diameter 2,36" hadde våpenet relativt god gjennomslagskraft på kort hold (opptil 200 m), og ble første gang benyttet i felttoget i Nord-Afrika under den annen verdenskrig. Tyskerne kopierte våpenet i kaliber 88 mm under navnet Panzerschreck. Dette førte til at også USA videreutviklet våpenet til en versjon med 88 mm kaliber. Rakettkasteren var i tjeneste til Koreakrigen, der det forholdsvis lille, rakettdrevne prosjektilet (4 kg) viste seg utilstrekkelig mot nordkoreanernes T34 tanks.

Bazookaens etterfølger ble etter den annen verdenskrig kjent i Norge under betegnelsen panservernrakettkaster som ble forkortet til PVRK. I 88 mm utgaven var den i bruk i den norske hær fram til 84 mm rekylfri kanon ble tatt i bruk midt på 1970 tallet.

Opprinnelsen til navnet bazooka skal være likhetstrekk med en hjemmelaget trombone benyttet av radiokomikeren Bob Burns.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.