bazooka

Bazooka er klengenavnet på det første i en lang serie bærbare, rekylfrie panservernrakettkastere. Opphavsmann var den amerikanske obersten Leslie Skinner, som ved Aberdeen Proving Ground i 1942 sørget for en så vellykket demonstrasjon at våpenet umiddelbart ble satt i produksjon. Med en hulladningsgranat med diameter 2,36" hadde våpenet relativt god gjennomslagskraft på kort hold (opptil 200 m), og ble første gang benyttet i felttoget i Nord-Afrika under den annen verdenskrig. Tyskerne kopierte våpenet i kaliber 88 mm under navnet Panzerschreck. Dette førte til at også USA videreutviklet våpenet til en versjon med 88 mm kaliber. Rakettkasteren var i tjeneste til Koreakrigen, der det forholdsvis lille, rakettdrevne prosjektilet (4 kg) viste seg utilstrekkelig mot nordkoreanernes T34 tanks.

Faktaboks

bazooka
Uttale
bəzˈu:kə

Bazookaens etterfølger ble etter den annen verdenskrig kjent i Norge under betegnelsen panservernrakettkaster som ble forkortet til PVRK. I 88 mm utgaven var den i bruk i den norske hær fram til 84 mm rekylfri kanon ble tatt i bruk midt på 1970 tallet.

Opprinnelsen til navnet bazooka skal være likhetstrekk med en hjemmelaget trombone benyttet av radiokomikeren Bob Burns.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg