Barksopper er en unaturlig soppgruppe hvis fellestrekk er at fruktlegemene er enkle, flate og skorpeformete. I Norge regner vi med at det er omkring 600 arter av barksopp.

Barksoppene har enkle, flate fruktlegemer som danner alt fra tynne filmer, malingslingnende lag, skorper til hattaktigie fruktlegemer. Den sporebærende overflaten, hymenoforet, varierer fra glatt, bølget, piggete, foldet eller dekket med porer. Hos de siste formene er det imidlertid hymenium over kantene på porene, noe som ikke er tilfelle hos de ekte poresoppene.

Barksoppene er vanskelige å bestemme og krever mikroskopiske undersøkelser i de fleste tilfeller. Noen få, som rosa barksopp og lærsoppene, kan imidlertid gjenkjennes ute i skogen da de enten har en spesiell form eller farge. De fleste barksoppene er enten hvite eller oker til kremfarget. Nesten alle barksopper er beskrevet på basis av mikroskopiske karaktertrekk.

De fleste barksoppene lever saprotroft og medvirker i sterk grad til nedbrytingen av cellulose og lignin til enkle næringsstoffer. Mycel eller fruktlegemer av barksopper finnes på nesten alle døde grener og kvister i skogbunnen. Noen arter danner sopprot med trerøtter og bruker veden kun til å feste fruktlegemene.

I Norge regner vi med at det er omkring 600 arter av barksopp.

De ulike barksoppene har vidt forskjellig evolusjonsmessig bakgrunn. Fylogenetiske analyser ved hjelp av DNA viser at barksopformen ofte er det opprinnelige utgangspunktet i de ulike systematiske gruppene. Fra disse enkle formene har det så innen de aller fleste ordener utviklet seg skivesopp, piggsopp, poresopp, fingersopp og andre mer kompliserte fruktlegemer. Noen barksopper er til og med resultat av «baklengs evolusjon», det vil si fra mer kompliserte til enklere bygde fruktlegemer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.