Bankkonto, eller innskuddskonto, er basert på en avtale mellom en kunde og en bank der kunden kan sette inn og ta ut penger fra en konto i banken, og der banken er kontofører og har oversikt over alle transaksjoner og kontoens balanse. Hver konto får vanligvis et eget nummer som identifiserer banken som er kontofører og kunden (kontonummer).

Faktaboks

Også kjent som

innskuddskonto

Innskuddet kan fritt disponeres av kontoinnehaveren, men det kan medføre kostnader å ta ut penger, dersom det er knyttet spesielle vilkår i forhold til bruk eller bindingstid for innskuddene. Det kan også påløpe kostnader (gebyrer) dersom uttak medfører bruk av bankenes betalingssystemer.

De vanligste typer innskuddskonti

En bankkunde (innskyter) kan velge mellom ulike typer innskuddskonti avhengig av når og hvordan innskuddene (pengene) skal brukes.

Lønns- og brukskonto er den vanligste bankkontoen og brukes til løpende transaksjoner. Den har som regel en relativt lav flytende rente. Mange har et debetkort knyttet til en slik konto.

Høyrentekonto brukes typisk for penger en vil spare. Renten er høyere enn for lønns- og brukskonti, og det er som regel begrensninger på antall uttak en kan gjøre fra kontoen uten å måtte betale et gebyr. For noen typer høyrentekonto får en høyere rente jo høyere innskuddsbeløpet er. Renten er som regel flytende.

Fastrentekonto er også en type konto som brukes for langsiktig sparing. Renten bindes for en forhåndsavtalt periode, samtidig som innskyter må forplikte seg til å la innskuddet stå på kontoen i den avtalte perioden.

Boligspar for Ungdom-konto (BSU) er en spesiell konto for sparing øremerket til boligkjøp. Disse konti har ofte en relativt god rente. BSU er en subsidiert spareform for unge, som gir skattefradrag avhengig av hvor mye en setter inn på kontoen. Dersom en tar ut penger fra kontoen uten at pengene brukes til bolig, må skattefordelen sparingen utløste, betales tilbake. En boligsparekonto kan bare opprettes én gang for hver person.

Rett til å bli bankkunde

I Norge har alle rett til å opprette innskuddskonto i bank og å benytte bankenes betalingssystem. For å få opprettet en konto, må innskyter underskrive en kontoavtale og vise godkjent legitimasjon (for eksempel pass). Innskyter må også forklare hva banktjenesten skal brukes til og hvor pengene som settes inn kommer fra, dersom banken spør om det. Bakgrunnen for slike spørsmål er at finansinstitusjoner er pålagt å forebygge og hindre hvitvasking av utbytte fra kriminell virksomhet og å bekjempe terrorfinansiering.

Sikring av innskudd

Penger en har stående på norske bankers innskuddskonti er sikret gjennom innskuddsgarantiordningen i Bankenes sikringsfond. Innskudd på inntil to millioner kroner inklusive opptjente renter per person per bank er sikret mot tap. Utbetalingsfristen ved en garantiutbetaling er syv arbeidsdager. Kun foretak som har konsesjon som bank kan ta imot innskudd fra privatpersoner. Banker må være medlem av Bankenes sikringsfond og betale avgift for dette.

Bankinnskudd som følger av spesielle hendelser som for eksempel salg av bolig, mottak av arv eller en forsikringsutbetaling, er sikret med et ubegrenset beløp. Vilkåret er at beløpet må være satt inn på konto i løpet av de siste 12 månedene. Utbetalingsfristen for slike innskudd er tre måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg