Flytende rente på innskudd eller lån betyr at renten kan endres i løpet av avtaleperioden. Alternativet er et fastrentelån eller innskudd med fast rente som ofte også innebærer en fastsatt bindingstid.

Rente er prisen vi betaler for å kunne få disposisjonsrett over kapital. Ved innskudd av kapital i en bank, betaler banken rente for å kunne disponere denne kapitalen. Ved lån av kapital fra en finansinstitusjon, betaler låntaker rente for å kunne disponere lånebeløpet.

Renten på innskudd og utlån med flytende rente endres vanligvis i takt med finansinstitusjonens marginer og konkurransehensyn. Endringer i rente på lån kan også skyldes endringer i verdi på pant (for eksempel verdi på boligen brukt som sikkerhet for et lån).

Lov om finansavtaler og finansoppdrag (Finansavtaleloven) pålegger finansinstitusjonene å informere om renteendringer til ulempe for kunden (det vil si økt lånerente eller lavere innskuddsrente). Dersom banken endrer renten til kundens gunst, kan endringen iverksettes med én gang.

Dersom banken vil heve lånerenten, må de varsle låntaker minst seks uker før endringen trer i kraft. Låntaker kan når som helst si opp og innfri et lån med flytende rente. Dersom banken vil senke innskuddsrenten, må innskyter varsles minst to måneder før endringen trer i kraft. Innskytere med avtale om flytende rente, kan kreve innskuddet utbetalt når som helst.

Finansavtaleloven åpner for kortere varslingsfrist enn seks uker for renteøkning på lån dersom endring i rentesatsen skyldes en vesentlig endring i pengemarkedsrenten, obligasjonsrenten eller det generelle nivået for finansinstitusjonenes innlån.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.