Elektronisk betalingssystem er systemer for betaling av varer og tjenester utelukkende ved bruk av informasjonsteknologiske hjelpemidler. Elektroniske betalingssystemer kan ta mange ulike former:

Betalingskort

Det mest utbredte systemet bygger på betalingskort, hvor kjøperen drar kortet gjennom en terminal hos selgeren, legitimerer seg med en egen kode, og bekrefter at kjøpesummen er korrekt. Systemet sjekker opplysninger om kjøperens konto direkte mot banken, og dersom alt er i orden, overføres beløpet til selgers konto.

Nettbank

De aller fleste benytter i dag Internett til å administrere sine konti og gjennomføre betalinger, som regel gjennom nettbank eller mobilbank.

Klippekort

Elektronisk klippekort, er en form for elektronisk betalingssystem som foreløpig hovedsakelig er brukt ved bomsystemer for veitrafikk. Kunden forhåndsbetaler et antall passeringer. Ved hver passering identifiseres kunden ved hjelp av en elektronisk brikke, og kortet «klippes».

Kryptovaluta

Kryptovaluta kan benyttes som et betalingssystem. I dette tilfellet vil ofte en kode eller brukernavn/passord være tilstrekkelig for å kunne gjennomføre en betaling. Betaling med kryptovaluta kan være anonymt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg