Elektronisk betalingssystem, system for betaling av varer og tjenester utelukkende ved bruk av informasjonsteknologiske hjelpemidler.

Se egen oppføring om nettbank.

Det mest utbredte systemet bygger på bankkort; kjøperen drar kortet gjennom en terminal hos selgeren, legitimerer seg med en egen kode, og bekrefter at kjøpesummen er korrekt. Systemet sjekker opplysninger om kjøperens konto direkte mot banken, og dersom alt er i orden, overføres beløpet til selgers konto.

Et alternativ til bankkort er kundekort, der brukeren inngår en avtale direkte med en selger, og der salgssum ikke nødvendigvis overføres ved hver transaksjon.

Elektronisk klippekort, er en form for elektronisk betalingssystem som foreløpig hovedsakelig er brukt ved bomsystemer for veitrafikk. Kunden forhåndsbetaler et antall passeringer. Ved hver passering identifiseres kunden ved hjelp av en elektronisk brikke, og kortet «klippes».

Personvern

Elektroniske betalingssystemer reiser en rekke problemer knyttet til sikkerhet for deltakerne i systemet, og til kundenes personvern. Hver transaksjon etterlater seg elektroniske spor som samlet sett kan gi mange private opplysninger. Adgang til slike opplysninger gjør det mulig å kartlegge kjøpemønstre etter folks alder, kjønn, bosted og andre kriterier, alt etter hvilke registre sporene kan samkjøres med, i tillegg til ren individuell overvåkning. Bruk av slike spor er følgelig strengt regulert i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.