transaksjonsprosessering

Transaksjonsprosessering, datasystemers håndtering av transaksjoner eller løpende oppdateringer av databaser og utlevering av informasjon derfra. Transaksjoner som endrer innholdet i en tabell må som regel loggføres av kontrollhensyn. Tar man for eksempel ut penger av en minibank, loggføres uttaket i forbindelse med både minibanken og kontoen som tappes, og feltet for kontoens saldo må endres. Samtidig registreres det i minibankkortet at et uttak er gjort, og avhengig av reglene for bruken av det bestemte kortet, oppdateres grensen for videre uttak.

Faktaboks

Uttale
transaksjˈonsprosessering

Transaksjonsprosessering krever store spesialiserte datasystemer som er i stand til å håndtere et stort antall samtidige forespørsler, og som er utstyrt med spesielle sikkerhetsrutiner for å minimalisere skader ved for eksempel plutselig strømstans eller forsøk på misbruk. En av de store utfordringene til elektronisk handel over Internett er å få transaksjoner til å foregå sikkert og raskt i et nettverk hvis grunnleggende konstruksjon ikke er innrettet etter slike behov.

Transaksjonsprosessering genererer enorme mengder data i form av elektroniske spor som kan gi viktig informasjon til svært mange hold, og det legges mye ressureser i å utvikle programvare som kan sammenfatte sporene på en hensiktsmessig måte. Alle slags bedrifter bygger en spesiell type database kjent som datavarehus, der man kan gjøre oppslag for å avdekke hvordan forretningen utvikler seg. I de mest avanserte tilfellene er dette bygget ut til beslutningsstøttesystemer (business intelligence) der man kan legge historiske data til grunn for antakelser om hvordan forretningen vil utvikle seg i framtiden. Et annet eksempel på avansert bruk av elektroniske spor er banksystemer for å avdekke transaksjonsmønstre som kan tyde på hvitvasking av penger.

Kommentarer (1)

skrev Kjell Bratbergsengen

Artikkelen overføres til "Databaseteknologi og informasjonsgjenfinning"

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg